Asperger Sendromu, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) içerisinde yer alan ve sosyal etkileşim ile iletişim becerilerini etkileyen bir durumdur. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Merve Savaş, 18 Şubat Salı tarihinde Asperger Farkındalık Günü dolayısıyla, dil ve konuşma terapistlerinin, bu sendromla yaşayan bireylerin iletişim becerilerini geliştirmedeki hayati rolünü vurguladı.

Asperger Sendromu Nedir?

Asperger Sendromu, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) içinde yer alan nörogelişimsel bir bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu durum, bireylerin sosyal etkileşim, dil kullanımı ve iletişim becerilerinde belirgin zorluklara yol açmaktadır. Asperger Sendromu olan kişiler, sosyal ortamlarda bazen uygun tepki verme veya sohbeti sürdürme konusunda zorlanabilirler.

Asperger Sendromlu bireylerin dil gelişimi, akranlarından farklılıklar göstermektedir.

Savaş, bu durumu, "Bu bireylerin temel dil becerileri genellikle korunmuş olmakla birlikte, sosyal iletişimdeki becerilerde belirgin eksiklikler görülebilmektedir. Sözel olmayan iletişim unsurlarını (jestler, mimikler, tonlama) anlamada zorluk yaşayabilirler" diyerek açıkladı.

Savaş, Asperger Sendromuna sahip bireylerin iletişim becerilerini değerlendirmek için çeşitli testler ve gözlem yöntemleri kullanıldığını belirtti.

Standart dil testlerinin yanı sıra, sosyal iletişim becerilerini ölçmeye yönelik pragmatik dil değerlendirme ölçeklerinin de kullanıldığına dikkat çekti.

Savaş, "Bireyin ailesi ve öğretmenleriyle yapılan görüşmeler, değerlendirme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır" dedi.

Dil ve Konuşma Terapistlerinin Rolü

Dr. Merve Savaş, Asperger Sendromlu bireylerin dil becerilerini geliştirme sürecinde dil ve konuşma terapistlerinin (DKT) kritik bir rol oynadığını belirtti.

Savaş, "Dil ve konuşma terapistleri, değerlendirme, tanılama ve terapi süreçleriyle bu bireylerin sosyal etkileşim becerilerinin iyileştirilmesinde önemli bir görev üstlenmektedir" şeklinde konuştu.

Lady Gaga, Rio Konseriyle Geri Dönüyor! Lady Gaga, Rio Konseriyle Geri Dönüyor!

Bireysel İhtiyaçlara Yönelik Terapiler

Asperger Sendromlu bireylerin terapisi, kişisel ihtiyaçlarına göre şekillendirilir.

Dr. Merve Savaş, terapilerde uygulamalı sosyal beceri eğitimleri, grup terapileri ve rol oynama tekniklerinin kullanıldığını belirterek, görsel destekler ve teknoloji tabanlı uygulamalar da terapi sürecinin önemli parçaları olduğunu söyledi.

Terapi hedeflerinin bireylerin sosyal etkileşimde başarılı olabilmesini sağlamak, başkalarının duygularını anlamak, göz teması kurmak ve konuşmayı sürdürmek gibi beceriler kazandırmak olduğunu hatırlattı.

Erken müdahale ve bireyselleştirilmiş terapilerle Asperger Sendromlu bireylerin sosyal becerilerinin geliştirilmesi, onların daha bağımsız bir yaşam sürmelerine olanak tanımaktadır.

Kaynak: DHA