Türk Dünyası edebiyatı bu sabah büyük bir kayıp yaşadı. Türk Dünyasının kültürel birliğine önemli hizmetleri geçen,  Turancılığa ömrünü adayan Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup Ömeroğlu hayatını kaybetti.

Türkiye ve Türk dünyası arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için verdiği emekle ve kültürel diplomasiye sunduğu katkılarla tanınan Yakup Ömeroğlu, sağlık sorunları nedeniyle bir süredir tedavi görüyordu. 

Bu sabah tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden, Yazar, Hikâyeci ve Öğretim Üyesi Yakup Ömeroğlu 58 yaşındaydı.

Sosyal Medyada Başsağlığı Mesajları

Türk dünyasının kültürel birliğine yönelik yürüttüğü çalışmalarla tanınan Ömeroğlu’nun yaşamını kaybetmesinin ardından Türk Ocakları, sosyal medya hesabından başsağlığı mesajı yayımladı.

Türk Ocakları’nın mesajında,“Türk Dünyasının kültürel birliğine unutulmaz hizmetlerde bulunan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı, Ankara Şubemizin eski yöneticilerinden, değerli gönüldaşımız Dr. Yakup Ömeroğlu vefat etmiştir. Merhuma Allah’tan rahmet, sevenlerine, ailesine ve camiamıza başsağlığı dileriz” ifadeleri yer aldı.   

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev de taziye mesajında, “Bir Türk Dünyası sevdalısı, bütün hayatını kardeş Türk halkları arasında temelleri sağlam köprüler kurmaya vakfeden, Türk Dünyası’ndan yüzlerce eserin basılmasına, Kardeş Kalemler gibi çok önemli bir yayın organının yıllardır düzenli olarak yayımlanmasına vesile olan, seneler içinde TÜRKSOY’un birçok faaliyetinde en ön safta yer alan değerli dostum Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu’nun vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum” dedi.  

Sultan Raev Yakup Ömeroğlu’nun hayatı boyunca Türk Dünyası için çalıştığını belirterek, “Onun bu emekleri elbette ki unutulmayacak, yaptığı çalışmaların izleri kardeş Türk halklarını birleştirmeye devam edecektir. Allah rahmet etsin…” ifadelerini kullandı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek de taziye mesajında, “Ahmet Yesevi Üniversitesinin danışmanı,Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı,Türk Dünyası muhibbi,Nazik, müeddep, güzel bir dostun dar-ı bekaya irtihalini teessürle öğrendim...Yakup Ömeroğlu'na Rahmet niyaz ediyorum” dedi.

Türk Dil Kurumu ise “Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Dr. Yakup Ömeroğlu’na Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve bütün Türk dünyasına başsağlığı dileriz” taziyesinde bulundu.

Yakup Ömeroğlu Kimdir?

ASKİ’den Mamak’a Su Kesintisi Uyarısı ASKİ’den Mamak’a Su Kesintisi Uyarısı

Yakup Ömeroğlu Çankırı-Şabanözü ilçesine bağlı Karakoçaş Köyü’nde çiftçilikle geçimini sağlayan Zeliha Hanım ile Osman Bey’in oğlu olarak 25 Mart 1966’da dünyaya geldi.

Beş çocuklu ailenin son çocuğu olan Ömeroğlu, Karakoçaş Köyü İlkokulunu 1976’da bitirdi ve Hasanoğlan-Atatürk Öğretmen Lisesine kayıt oldu. İlk yazı denemelerine o yıllarda başladı.

1979 yılında ailesinin Bilecik şehrine taşınmasıyla birlikte yaz tatillerini bu şehirde çalışarak geçirdi. 1982 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesine kayıt yaptırdı. Öğrencilik yıllarında sosyal ve kültürel etkinliklerin içinde aktif olarak yer aldı.

1988 Mart ayında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak atandı. Aynı yıl Eylül ayında açılan Doktora sınavlarını kazanarak Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde göreve başladı.

Sovyetler Birliğinin dağılma sürecini içine alan bu yıllarda Türkiye dışında yaşayan Türk halklarıyla yakından ilgilenmeye başladı.

Afganistan Türklerinin lideri Dr. Azadbeg Kerimî gibi liderlerle yaptığı mülakatlar ve Türk Dünyasına yönelik ilk yazıları Türk Yurdu Dergisi, Yeni Düşünce ve Gündüz Gazetelerinde yayınlandı.

Haziran 1993 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine öğretim üyesi olarak atandı.

Bir grup arkadaşı ile birlikte hazırladıkları I. Türk Dünyası Gençlik Kamp ve Kurultayı projesi, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı tarafından desteklendi ve Gençlik Kurultayı 16-26 Ağustos 1993 tarihinde Tataristan’ın başkenti Kazan’da 16 Türk devlet ve topluluğundan gençlik teşkilatlarının katılımıyla toplandı.

Sonraki yıllarda Kırım, Kırgızistan, Başkurtistan, Kazakistan, Çuvaşistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde toplanan ve pek çok gencin hayatına dokunan Türk Dünyası Gençlik Kampı ve Kurultaylarının yürütme kurulu ve genel başkanlık görevlerini üstlendi.

Türk Dünyasından gençlik liderlerinin yazılarının yer aldığı, kurultayların yayın organı olarak Bengü isminde bir dergi yayınladı ve bu derginin başyazılarını yazdı.

Ömeroğlu, Kasım 1993’de Türk Cumhuriyetleri ile Ekonomik ve Demokratik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Başmüşavirliğinde, müşavir olarak görevlendirildi.

Mart 1997 yılında “Tatarlar ve Tataristan” isimli kitabı yayınlandı. Adı geçen kitap İngiliz diline de çevrilerek uluslararası pek çok kütüphanede yer aldı ve Tatar halkının ve Tataristan’ın dünyada tanıtımına önemli katkılar yaptı.

Türkiye ile Kazakistan devletlerinin işbirliği ile kurulan Uluslararası Ahmet Yesevî Üniversitesi’nde Mayıs 1997’de Sosyal Tesisler Müdürü olarak göreve başladı.

Bölgenin Aral Denizi’nin kuruması başta olmak üzere bölgenin ağır çevre problemleri ile ilgilenen Ömeroğlu, üniversite bünyesinde Tarım ve Ekoloji Araştırma Merkezinin kurucu müdürü oldu.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Kültür Merkezini faaliyete başlattıktan sonra Haziran 2000’de Kazakistan’daki görevinden ayrılan yazar, aynı yılın Aralık ayında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesinde Senarist olarak göreve başladı. 2001 yılında aynı Bakanlıkta Bakanlık Müşavirliğine atandı.

2001 ve 2002 yıllarında iki kez toplanabilen 14 bölge ülkesinin Veteriner İşleri Genel Müdürlüklerinin temsilcileri ile toplanan Avrasya Veteriner Hizmetleri Kongresi Düzenleme Kurulunda yer aldı.

Yazarın ilk edebî eseri “Türkistan-Yesevî’nin Şehri Yesi’ye Dair” kitabı 2003 yılında okuyucuyla buluştu. Bu kitapla Yakup Ömeroğlu, Türkiye Yazarlar Birliği’nin Şehir Kitapları dalında yılın yazarı ödülünü aldı.

2002 yılında Gazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda göreve başladı. Bu okul bünyesinde Türkiye’de ilk kez çevre sağlığı programı açılması çalışmalarını başlattı ve 2004 yılında programın ilk başkanı oldu.

Hayatının her döneminde faal bir sosyal hayatı olan Ömeroğlu, 2004-06 yıllarında Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı oldu. Genel Başkanlığı sırasında pek çok yayın ve kültürel faaliyet gerçekleştirdi. Bunların arasında Polatlı Belediyesi ile 2004 yılında Türkiye’de ilk kez masal yarışması düzenledi. Yine aynı belediye ile birlikte millî mücadelenin halk arasında hatıralarının derlenmesi gayesiyle Sakarya Savaşı Hatıra Yarışması düzenledi.

Dünyanın içinde olduğu hızlı değişimi gözlemleyen yazar, ulusal kültür kuruluşlarının yanında çalışmalarını özellikle uluslararası alana yoğunlaştıracak kuruluşlara ihtiyaç olduğunu değerlendirerek kendi isteği ile TYB Genel Kurulunda Genel Başkanlığa aday olmayarak Mart 2006’da görevi teslim etti.

Bir grup arkadaşıyla beraber Türk Dünyası başta olmak üzere uluslararası faaliyetlere yoğunlaşacak Avrasya Yazarlar Birliği’nin kuruluş çalışmalarına ağırlık verdi. 26 Nisan 2006 günü bir grup arkadaşı ile birlikte Avrasya Yazarlar Birliği’ni kurdu.

Büyük Tatar şairi Abdullah Tukay’ın doğum günü olan ve yüz yılı aşkın bir zamandır Tatar halkı tarafından Dil ve Şiir Bayramı olarak kutlanan 26 Nisan, Birliğin kuruluş tarihi için özel olarak seçilmişti.

Türk Dünyasından edebî eserleri yayınlayan bir ihtisas yayıncılığı yapan Bengü Yayınlarını kurdu ve ilk eser olarak Kazak edebiyatından Osman Batur’un hayatının anlatıldığı biyografik roman “Kaharlı Altay” romanını Mart 2007’de yayınladı.

Ömeroğlu, Haziran 2007’de tanınmış bilim adamı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun ile uluslararası bir Türkoloji dergisi olan Dil Araştırmaları Dergisinin yayınına başladı.

Ömeroğlu, Aralık 2007’de İstanbul’da Kardeş Kalemler Dergisi etrafında Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresini topladı.

Yazar, 2008 yılında Kaşgarlı Mahmut’un Doğumunun 1000. Yılı UNESCO tarafından kutlama programına alınmasından sonra, bu yönündeki çalışmalarından dolayı, kutlama komisyonuna davet edildi. Kültür Bakanlığı’nın desteği ile düzenlenen Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikâye Yarışması’nı yürüttü.

Ömeroğlu’nun ilk hikâyesi olan “İki Çınar”, Mart 2009’da Kardeş Kalemler Dergisinin 28. Sayısında yayınlandı.

Yazar, 3 Ekim 2009 tarihinde 9. Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'nde imzalanan Anlaşmanın hemen ardından Kardeş Kalemler Dergisinin Kasım 2009 sayısında "3 Ekim Bayram Olsun" başlıklı bir yazı yazdı ve bu konuyu derginin kapağına taşıdı.

Ömeroğlu, 2010 yılının Mart ayına kadar derginin her sayısında bu fikrini destekleyen yazılar yayınladı. Mayıs 2010’da İstanbul’da toplanan Türk Konseyi Devlet Başkanları Zirvesinde bu fikir Türkiye Cumhuriyetinin teklifi olarak gündeme geldi ve 3 Ekim tarihi “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü” olarak ilan edildi.

2013 yılında Kazakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından Dostluk ve İşbirliği Madalyası ile onurlandırıldı.

Ömeroğlu, 2013-2017 yılları arasında Millî Eğitim Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

Ömeroğlu, Türk Dünyasından 30 bölge 90 yayınevi ve 120 yazarla 5-11 Mayıs 2014 tarihleri arasında Eskişehir'de yapılan I. Türk Dünyası Kitap ve Kültür Şöleni düzenlemesinde etkin rol aldı.

2016 yılının UNESCO tarafından doğumunun 850. Yılı vesilesiyle Ahmet Yesevi Yılı ilan edilmesinin hatırasına Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından hazırlanan Ahmet Yesevi Madalyası ile onurlandırıldı.

Ağustos 2017’de 16 ülkeden 65 genç yazarın katılımı ile ilk kez “Türk Dünyası Genç Yazarlar Buluşması” projesini yürüttü.

2018 yılında ise Ömeroğlu, Kazakistan Kültür Bakanlığı, Kültüre Hizmet Madalyasına, Ekoavrasya Vakfı Avrasya Hizmet Ödülüne, TÜRKSOY 25. Yıl Altın Madalyasını aldı.

Avrasya Yazarlar Birliği’ni temsilen 11 Mayıs 2018 günü UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Genel Kurul Üyeliğine seçildi.

Yakup Ömeroğlu, 2019 yılında merkezi Paris’te bulunan Avrupa Bilim Sanat ve Edebiyat Akademisi tam üyeliğine kabul edildi.

2021 yılında Ömeroğlu’na Kırgızistan Uluslararası Aytmatov Akademisi tarafından Fahri Profesörlük ünvanı verildi.

6 Mart 2023’te Avrasya Yazarlar Birliği adına TÜRKSOY Yazarlar Birliği’nin kurucuları arasında yer aldı ve teşkilatın başkan yardımcısı oldu.

Şuşa 2023 Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında 13-14 Ekim 2023 tarihlerinde Şuşa'da düzenlenen I. Türk Dünyası Medeniyet Formuna delege olarak katıldı.

Kaynak: Haber Merkezi