Avrupa Birliği (AB), elektrik üretiminde 2024 yılında önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Londra merkezli enerji düşünce kuruluşu Ember'in Avrupa Elektrik Değerlendirmesi raporuna göre, AB’nin elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı yüzde 11’e yükselerek, ilk kez kömürün payını geride bıraktı. Kömürün payı ise yüzde 10’un altına düştü.

Yenilenebilir Enerjide Güçlü Büyüme

AB, geçtiğimiz yıl elektriğinin yüzde 47’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağladı. Rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 17, hidroelektrik ve güneş enerjisinin payındaki toparlanma, fosil yakıtların toplam payını yüzde 29’a çekti. Bu, Yeşil Anlaşma öncesi 2019’da fosil yakıtların yüzde 39 olan payına göre büyük bir gerilemeyi işaret ediyor.

Güneş Enerjisi Her AB Ülkesinde Yükselişte

Raporda, AB’nin son 5 yılda gerçekleştirdiği yeni güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları sayesinde 59 milyar dolarlık fosil yakıt ithalatından tasarruf sağladığı belirtildi. Ember Kıdemli Analisti Chris Rosslowe, AB’nin güneş ve rüzgâr enerjisiyle kömürden elektrik üretimini ciddi ölçüde azalttığını belirterek, “AB'nin elektrik dönüşüm süreci beklenenden daha hızlı ilerliyor. Ancak rüzgâr enerjisi gibi sektörlerde daha fazla yatırım ve teslimat hızlandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Etkili Bir Pazar Araştırmasının Püf Noktaları Etkili Bir Pazar Araştırmasının Püf Noktaları

Yeşil Anlaşma ve AB'nin Enerji Dönüşümü

2019’da kömür, AB’nin en büyük üçüncü elektrik kaynağı iken, bugün kömürün payı birçok ülkede yüzde 5’in altına geriledi. Doğal gazdan elektrik üretimi ise üst üste beşinci yılda düşüş gösterdi. Rapora göre, AB ülkelerinin yarısında elektrik üretiminde artık kömür kullanılmıyor.

Chris Rosslowe, Avrupa’nın enerji dönüşümündeki bu başarının geleceğe güven aşıladığını ifade ederek, özellikle 2030 hedeflerine ulaşmak için rüzgâr enerjisi yatırımlarının hızlanması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA