Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemiyle yapılan ölçümlere göre, 2023 yılı Avrupa'da yangınlardan sellere olağan dışı hava olaylarının yaşandığı, yüksek ekonomik maliyetlere yol açan bir yıl oldu.

Avrupa'da yılın 11 ayında sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyrederken, yıl boyunca Avrupa'nın çoğu ortalamanın üzerinde yağış aldı.

Seller yaklaşık 1,6 milyon, fırtınalar yaklaşık 550 bin ve orman yangınları 36 bin kişiyi etkilerken, bunlara bağlı ekonomik kayıplar 13,4 milyar avroyu aştı.

The Guardian, X'teki Paylaşımlarını Sonlandırdı The Guardian, X'teki Paylaşımlarını Sonlandırdı

Copernicus, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ile hazırladığı "2023 Avrupa İklim Durumu Raporunu açıkladı.

Rapora göre, 2023'te Avrupa genelinde görülen sel ve sıcak hava dalgalarından milyonlarca kişi etkilendi.

2023, Avrupa'da kayıtlara geçen "en sıcak veya 2'nci en sıcak" yıl olurken; sıcaklıklar, kaydedilen en sıcak eylül ayı da dâhil olmak üzere, yılın 11 ayı boyunca ortalamanın üzerinde seyretti.

Geçen sene "aşırı sıcaklık stresinin" yaşandığı rekor sayıda gün kaydedilirken, bu günlerin sayısında Avrupa genelinde yıllar içerisinde süregelen artış eğilimine işaret edildi.

Sıcaklığa bağlı ölümler, son 20 yılda yaklaşık yüzde 30 artarken, raporun kapsamına dâhil Avrupa ülkelerinin yüzde 94'ünde sıcaktan kaynaklanan ölümlerin arttığı tahmin ediliyor.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo da "İklim krizi, bizim neslimizin en büyük sorunudur. İklim eyleminin maliyeti yüksek görünebilir ancak eylemsizliğin maliyeti çok daha yüksek. Bu raporun da gösterdiği gibi, toplumun iyiliği için çözümler sunmak amacıyla bilimden yararlanmamız gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA