Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuki uyuşmazlıkların çözüm yöntemlerinden biri olan ve 2013 yılında hayata geçirilen arabuluculuk uygulaması ile 5 milyondan fazla dosyanın arabulucuların masasına gittiğini ve 3 milyon 679 bin 537 dosyanın bu şekilde anlaşma ile çözüme kavuşturulduğunu söyledi.

Bakan Tunç, yaptığı açıklamada, ceza adalet sisteminin etkinliğini artırmak ve yargının iş yükünü hafifletmek için hayata geçirilen arabuluculuk uygulamasıyla ilgili son verileri açıklayarak, Türkiye'de ilk kez 2013'te uygulanmaya başlanan arabuluculuk sisteminin büyük bir hızla geliştiğini belirtti. Adalet Bakanı Tunç; "Hukuki uyuşmazlıkların, ilk önce ihtiyari olarak düzenlenen arabuluculuk ile daha az sürede ve çok daha az masrafla çözümlenmesinin önünü açtık" dedi.

Eve Bir Gün Önce Taşınmıştı, Banyoda Bıçaklanarak Öldürüldü Eve Bir Gün Önce Taşınmıştı, Banyoda Bıçaklanarak Öldürüldü

Bakan Tunç, yargının iş yükünü azaltan ve tarafların dostane şekilde uyuşmazlıklarını çözdüğü arabuluculuk uygulamasını geliştirmeye devam edeceklerini vurguladı.

"5 Milyon 518 Bin 599 Dosyadan 3 Milyon 679 Bin 537’si Çözüldü"

Bakan Tunç, arabuluculuk uygulamasına dahil olan dosya sayısının 5 milyonu aştığını kaydetti; "İhtiyari, kira, iş, ticaret ve tüketici uyuşmazlıklarında başarı ile uygulanan arabuluculuk sayesinde uyuşmazlıklar kısa sürede çözüme kavuşturuluyor ve mahkemelerin iş yükü azalıyor. Uygulama aynı zamandan toplumsal uzlaşı kültürüne de katkı sağlıyor. Arabuluculuk; iş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018'den, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019'dan, tüketici uyuşmazlıklarında ise 28 Temmuz 2020'den itibaren zorunlu olarak uygulanıyor. İhtiyari arabuluculuksa hukuk sistemine 14 Kasım 2013'te kazandırıldı. Tüm hukuk uyuşmazlıklarında başvurulabilen arabuluculukta bu güne kadar 5 milyon 690 bin 220 dosya sisteme girdi. Müzakeresi tamamlanan 5 milyon 518 bin 599 dosyadan 3 milyon 679 bin 537’si anlaşma ile çözüme kavuşturuldu".

Kaynak: DHA