Evinizde balık ziyafeti hazırlarken "Balığın yanına ne gider?" sorusunu düşünerek çeşitli mezeler ve salatalar yapıyor, en son aşamada helvayı sofraya dahil ediyorsanız yalnız değilsiniz. Peki, balığın ardından neden helva yenir? 

Halk arasında yapılan "Balık yedikten sonra helva yiyin ki balık öldüğünü anlasın" şeklindeki espriler bir yana, gerçekte durum çok farklı. 

Balığın ardından helva yenmesinin nedeni tamamen sağlığımızla ilgili. 

Düşen Kan Şekerine Çözüm 

Kalp sağlığı için faydalı Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık, aynı zamanda iyot, demir ve çinko gibi mineralleri yüksek oranda içerir. Bu besinlerin hepsini birden almak sindirim sisteminde rahatsızlıklara neden olabilir. Çoğu zaman mide bulantısı, şişkinlik, halsizlik gibi sorunlarla karşılaşır ve kan şekerimiz düşer. Bu nedenle balıktan sonra tatlı yeme ihtiyacı doğar. 

Sütlü tatlılar, balığın bayat olma olasılığına karşı tercih edilmezken, şerbetli tatlılar da yüksek şeker oranıyla mideyi rahatsız edebilir. Bu durumda en ideal tatlı olarak helva devreye girer ve balık sonrası düşen kan şekerine çözüm sunar. 

İnsanlar Geçmişte Yok Olmanın Eşiğine mi Geldi? İnsanlar Geçmişte Yok Olmanın Eşiğine mi Geldi?

Helvanın Sırrı Tahinde 

Balığın ardından helva yemenin bir başka nedeni de helvanın içerdiği tahindir. Peki, tahin neden önemlidir? 

Tahin, denizlerdeki kirlilikten dolayı balıklarda biriken ağır metalleri nötralize eder, radyasyon ve bazı ilaçların etkilerinden korur ve vücuttaki fosfor seviyesini düzenleyerek mide asidini dengeler. 

Bu sebeple helva, sadece balık sofralarının lezzetli bir sonu değil, aynı zamanda ölçülü tüketildiğinde sağlığımızı koruyan bir öğün tamamlayıcısıdır.

Muhabir: Betül Demir