Bilgisayarlı görü, bilgisayarların dijital görüntü ya da videolardan anlam çıkarmasını sağlayan bir teknoloji uğraşıdır. Söz konusu alan, bilgisayarların, insan gözü gibi, görsel olarak dünyayı analiz etmelerini ve çeşitli işlerini yerine getirmelerini sağlar. İnsan beyninin görsel veriyi nasıl yönetildiği incelenerek, benzer bir sürecin makineler tarafından da gerçekleştirilmesi hedeflenir. Bilgisayarlı görü, mühendislik, matematik, yapay zeka ve görüntü işleme gibi birçok disiplini bir araya getirir ve bu sayede makineler, görüntüleri analiz ederek harekete geçebilir.
Bu teknoloji, görsel verilerin dijitalleştirilmesi ve ardından bu verilerin üzerinde yapılan analizler yoluyla işler. Bilgisayarlı görü, renkleri, hareketleri tespit eder ve bunun üzerine kendisine yüklenen görevi yerine getirir.
Örneğin, bir görüntüdeki yüzleri inceleyerek kimlik tespiti, ev veya araba gibi görseller üzerinden konumu saptamak, bir nesnenin hareketini izlemek gibi işler, bilgisayarlı görü teknolojisinin günlük yaşamda nasıl kullanılabileceğini gösterir. Bu alanda yapılan çalışmaların temelinde, makinelerin insanınkine benzer bir şekilde görüntüleri anlamlandırması vardır.
Bilgisayarlı görü, başlangıçta sadece basit görüntü işleme tekniklerine dayansa da, daha karmaşık ve güçlü yapay zeka yöntemi ile birleşmiştir. Özellikle derin öğrenme ve yapay sinir ağları gibi teknolojiler, bilgisayarlı görüş veriminin doğruluğunu ve işlevini önemli ölçüde artırmıştır. Bu da makinelerin görüntülerinden çok daha fazla bilgi çıkarabilmesini ve daha doğru tahminlerde bulunabilmesini sağlamıştır.
Bilgisayarlı görü, insanın görsel algısını taklit etmeye çalışan bir alan olarak her geçen gün hem iş hem de gündelik yaşamlarımızdaki rolünü büyütüyor. Görsel veriyi işleyebilme ve anlamlandırma kapasitesindeki bu artış, hayatta birçok alanda yeni bir verimlilik meydana getirme fırsatı sunuyor. Gelecekte bu alandaki ilerlemeler, makinelerin daha ‘akıllı’ hale gelmesini sağlayacağa benziyor.