Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının sürmesiyle birlikte, bölgedeki durumun "umutsuzluğun ötesinde" bir noktaya geldiğini belirtti. 

BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Msuya, Gazze'deki Filistinli sivillerin yaşadığı insani krizle ilgili son gelişmeleri aktardı. 

Macaristan'ın Tarihi Parlamento Binasını Su Bastı Macaristan'ın Tarihi Parlamento Binasını Su Bastı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, işgal altındaki Batı Şeria'da durumun kötüleşmesiyle ilgili derin endişelerini dile getirdiğini ve bu operasyonların acilen durdurulması gerektiğini belirten Msuya, "Gazze'deki durum artık umutsuzluğun da ötesine geçti” dedi. 

Msuya, "7 Ekim 2023'ten bu yana Konsey'e, kadınlar, erkekler ve çocukların maruz kaldığı tarifsiz acılar hakkında onlarca kez bilgi verdik" şeklinde konuştu. 

İsrail'deki Filistinli tutuklulara yönelik kötü muamele iddialarının arttığına dikkat çeken Msuya, BM insani yardım ekiplerinin, İsrail'in engellemeleri nedeniyle "benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya" kaldığını belirtti. 

Geçtiğimiz hafta İsrail'in aldığı tahliye kararları nedeniyle BM çalışanlarının ofislerine erişim sağlayamadıklarını, araçlarına ateş açıldığını ve "tamamen tesadüf eseri hayatta kaldıklarını" vurgulayan Msuya, insani yardım faaliyetlerinin büyük ölçüde aksadığını belirtti. 

Gelecek yardımların zamanlaması ve nereye teslim edileceği konusunda plan yapmanın zorluklarına değinen Msuya, "2,1 milyon insanın hayatı, sadece tesadüfe ve şansa bağlı olmamalı" ifadesini kullandı. 

"Temel İnsanlık Nerede Kaldı?" 

Msuya, Gazze'deki son 11 ayda yaşananların, uluslararası hukukun sağladığı güvenlik mekanizmalarının sorgulanmasına neden olduğunu belirterek, "Bu durum, bize şu soruyu sormamız gerektiğini hatırlatıyor: Temel insanlık nerede kaldı?" şeklinde konuştu. 

Gazze'de insanların aç, susuz, hasta ve evsiz kaldığını vurgulayan Msuya, Filistin halkının "dayanma sınırının ötesine" itildiğini söyledi. 

Gazze'de çocuk felci virüsüyle mücadele için gerekli ortamın bir an önce sağlanması gerektiğine dikkat çeken Msuya, bu sınır tanımayan hastalığın kontrol altına alınmamasının doğurabileceği felaketin ciddiyetini vurguladı. 

BM Genel Sekreter Yardımcısı, şunları ekledi: 

"Bu dayanılmaz acılar karşısında, Güvenlik Konseyi ve tüm üye devletler harekete geçmelidir. İşgal altındaki Filistin topraklarının diğer bölgelerinde gerilim tehlikeli bir şekilde tırmanırken, bu aciliyet daha da önem kazanıyor. Konsey üyeleri ve tüm üye devletler, uluslararası hukuka saygı göstererek, Gazze'de derhal düşmanlıkların sona erdirilmesi ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması için nüfuzlarını kullanmalıdır." 

Kaynak: AA