ABD merkezli havacılık devi Boeing'in çalışanları, dört yıl içinde yapılacak olan yüzde 35'lik maaş artışını kabul etmeyerek grevlerine devam etme kararı aldı. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Çiftçilere Büyük Destek Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Çiftçilere Büyük Destek

The Washington Post'un haberine göre, Eylül ayı ortalarında grev başlatan 30 binden fazla Boeing işçisi, şirketin sunduğu bu zam teklifine karşı çıktı. Sendika ile yapılan müzakerelerde, dört yıl süresince uygulanacak yüzde 35’lik maaş artışı, geliştirilmiş sağlık ve emeklilik hizmetleri ile birlikte 7 bin dolarlık ikramiye teklifi, çalışanların yüzde 64’ü tarafından olumsuz karşılandı. 

İşçiler, mevcut taleplerini artırarak yüzde 40 oranında bir maaş artışı ve emekli maaşlarında eski sisteme dönmeyi talep ediyor. 

Boeing çalışanları, 13 Eylül'de grev kararı alarak harekete geçmişti. Şirket ve sendika arasında gerçekleştirilen son görüşmelerde, işçilere 4 yıl boyunca geçerli olacak yüzde 35’lik bir artış önerisi üzerinde anlaşma sağlanmıştı. Ancak, bu anlaşmanın hayata geçebilmesi için sendika içindeki oylamanın sonuçlanması gerekiyor. 

Boeing tarihindeki en uzun grev, 1995’teki 10 haftalık grevin ardından, 2008'de gerçekleşmişti. O dönemdeki 8 haftalık grev, şirketin günde yaklaşık 100 milyon dolarlık bir kayba uğramasına neden olmuştu. Şu anda, Boeing'in mali durumu 2008'dekinden daha da kötü olarak değerlendiriliyor. 

Boeing, en çok talep gören uçağı olan "737 Max" modelinin 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan kazalarından bu yana toplamda 27 milyar dolarlık bir zarar etmiş durumda. Gelirleri azalan ve borçları artan şirketin, buna rağmen 500 milyar dolardan fazla değerde dev bir sipariş havuzuna sahip olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: AA