Colorado Üniversitesi’nden araştırmacılar, Son Buzul Çağı sonunda gerçekleşen hızlı buzul erimelerinin volkanik faaliyetleri ve deniz tabanı hareketlerini tetiklediğini ortaya koydu. Modelleme verilerine dayanan çalışmaya göre, geçmişteki bu süreç, levha hareketlerinde kaymalara ve İzlanda’da volkanik patlamalarda artışa yol açtı.

Buzullar Yer Kabuğunu da Etkiliyor

ABD’deki Colorado Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, Son Buzul Çağı sonunda yaşanan hızlı erime sürecinin, dünya yüzeyindeki doğa olaylarını etkileyebileceğini gösterdi. Yüksek lisans öğrencisi Tao Yuan ve Profesör Shijie Zhong’un birlikte yürüttüğü çalışma, yaklaşık 12 bin ila 6 bin yıl önce Orta Atlantik Sırtı’ndaki deniz tabanı yayılma oranının yüzde 40’a kadar arttığını ortaya koydu.

Levhalar Yer Değiştiriyor Volkanlar Canlanıyor

Bilim insanları, buzul kütlelerinin erimesinin yalnızca dikey değil, yatay deformasyonlara da yol açtığını belirtti. Bu da, Kuzey Amerika tektonik levhasında hafif bir dönüşe ve deniz tabanında yeni kabuk oluşumuna neden oldu. Aynı zaman diliminde İzlanda’da volkanik aktivitenin belirgin şekilde arttığı da tespit edildi.

Mehmet Sabri Güner TBMM'den Son Yolculuğuna Uğurlandı Mehmet Sabri Güner TBMM'den Son Yolculuğuna Uğurlandı

Günümüz Buzulları da Benzer Etkiler Yaratabilir

Araştırmanın başyazarı Tao Yuan, Grönland’daki buzulların hızlı erimesinin benzer bir jeolojik tepki yaratabileceğine dikkat çekti. “Buzulların erimesi, gelecekte okyanus ortası sırtlarında deniz tabanının yayılmasını ve volkanik faaliyetleri artırabilir. Ancak bu etkilerin görülmesi yüzyıllar sürebilir” dedi.

Kaynak: DHA