İstanbul'da Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Platform Dergisince düzenlenen "Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı" sona erdi. Dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda Müslüman akademisyenin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen sekiz oturumluk "Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı"nın son iki oturumunda Asya ve Balkanlar'daki Çağdaş İslam düşüncesi konuşuldu.
York Üniversitesinden Burak Çalışkan, Asya ve Balkanlar'daki Çağdaş İslam düşüncesinin konuşulduğu son iki oturumdaki sunumunda, Özbekistan'daki İslam düşüncesini, "altın dönem", Rus dönemi ve bağımsızlık dönemini anlattı.
Yüzyıllardır Buhara ve Semerkand gibi merkezlerdeki medreselerin çok sayıda İslam alimini ve bilim adamını yetiştirdiğini anımsatan Çalışkan, Rus işgalinin kültürel ve entelektüel hayatı olumsuz etkilediğini vurguladı.
Bağımsızlık ve Sovyet döneminde yasak olan dini fikirlerin günümüzde yeniden tartışılmaya başladığını belirten Çalışkan, bu süreçte Sufi geleneğin Özbek geleneği olarak sunulduğunu dile getirdi.
Bağımsızlıktan sonra Selefiliğin Özbekistan'da daha etkili olmaya başladığını kaydeden Çalışkan, geçmişte Selefilerin bazı bölgelerde kendi hakimiyetlerini kurma mücadelesi yürüttüğünü söyledi.
Çalışkan, 1998'den bu yana Özbekistan'da İslami muhalefetin sesinin daha yüksek çıkmaya başladığını aktararak, Özbekistan hükümetinin resmi bir İslam anlayışı kurmaya çalıştığını ifade etti.
AA