İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İsrail'in Gazze'de kıtlıkla karşı karşıya kalınmadığından emin olması gerektiğini; "İsrail nihayetinde Gazze'de yaşananların sorumluluğunu almak zorunda" sözleriyle ifade etti.

İngiliz Dışişleri Bakanlığının resmi YouTube hesabından paylaşılan videoda, Cameron ve Bakanlığın İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsani İlişkilerden Sorumlu Temsilcisi Mark Bryson-Richardson, Gazze'de yaşananlar hakkında yöneltilen sorulara cevap verdi.

Gazze'deki mevcut duruma ilişkin soruları cevaplayan Cameron; "Oldukça korkunç" dedi. 

Bakan Işıkhan'dan Fransa'daki Türklere Dijitalleşme Müjdesi! Bakan Işıkhan'dan Fransa'daki Türklere Dijitalleşme Müjdesi!

Cameron; "Yeterli miktarda yardım içeriye (Gazze'ye) giremiyor. Şubat ayında, ocak ayının yarısı kadar yardım girdi, martta ise bir iyileşme var" şeklinde konuştu.

İsrail'in Hamas'ı yok etmek ve esirleri kurtarmak için Gazze'ye girdiğini söyleyen Cameron; "Bu çatışmaların üzerinden 168 gün geçti ve 168 günde esirler serbest bırakılmadı. Esirlerin sağlığından endişe ediyoruz. Ancak bu sürede Gazze'deki insani kriz de derinleşti. Askeri bir çatışmanın olduğu yerde insanların suya, gıdaya ve ilaca ulaşması zordur" cümlelerini kullandı.

"İsrail Gazze'de yaşananların sorumluluğunu almak zorunda"

Cameron, Gazze'ye günlük 500 tır yardım girmesi gerekirken bugün sayının yaklaşık olarak 100 olduğuna dikkat çekerek; "İsrail'in dostu ve savunucusu olarak Gazze'de yaşananların sorumluluğunun İsrail'den sorulacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Cameron; "Girecek yardımlar sadece Gazze için hayati değil aynı zamanda İsrail için de önemli. Çünkü İsrail, bir devlet olarak bir kıtlık veya insani krizle karşı karşıya kalmadığından emin olmalı" dedi.

Cameron, sözlerine şöyle devam etti; "İsrail nihayetinde Gazze'de yaşananların sorumluluğunu almak zorunda. Çünkü anlaşılır biçimde Hamas'tan kurtulmak için (Gazze'ye) girdiler, bu da insani krizin ortaya çıkmasına yardımcı oldu. Yardımların girmesi onların çıkarına olur. Sabrımızın tükendiği nokta ise şu, kilit noktalarda daha fazla kontrol noktasının oluşturulması, daha fazla sınır kapısının açılması, yardım tırlarının daha hızlı girişinin sağlanması, daha fazla Birleşmiş Milletler personeline Gazze içinde yardım dağıtımı için vize verilmesi gibi çok sayıda isteğimiz oldu. Bunların hiçbiri hızlıca gerçekleşmedi. Ocak ile mart arasında yardım tırı sayısı yarıya indi. Bu benim en çok hayal kırıklığı yaşadığım andı".

Kaynak: AA