Türkiye'nin önemli kavun üretim merkezlerinden biri olan Kızılırmak'ta, yaklaşık 20 bin dekar alanda dört çeşit kavun yetiştiriliyor. Bu kavunların çoğunluğunu "on dilim" türü oluşturuyor.

Rus Rublesinde Dikkat Çeken Değer Kaybı Rus Rublesinde Dikkat Çeken Değer Kaybı

Kızılırmak Kaymakamlığı, kavunun verimini artırmak ve pazarını genişletmek amacıyla 2025'in mart ayında bir çalıştay düzenleyecek. Çalıştay ile kavunun kalitesinin artırılması, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve pazar payının genişletilmesi planlanıyor.

Kaymakam Bilal Çitil, ilçede kavun yetiştiriciliğinin yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. İlçede dört çeşit kavun yetiştirildiğini ancak üretimin yüzde 70'inin "on dilim" türünden olduğunu ifade etti. "On dilim kavunumuzun özelliği, toprağın tuzlu ve mineralli yapısının verdiği tat ve lezzettir. Özellikle aroması ve uzun raf ömrü ile tercih ediliyor" dedi.

İlçede 400 çiftçi tarafından 20 bin dekar alanda kavun üretimi yapılıyor ve Kızılırmak, kavun yetiştiriciliğinde Türkiye genelinde 7. sırada yer alıyor. Çitil, dekar başına ortalama 3 ton üretim yapıldığını ve bunun yüzde 90'ının "on dilim" kavunu, yüzde 10'unun ise Kırkağaç kavunu olduğunu belirtti.

Kaymakam Çitil, ayrıca Kızılırmak kavununun ve çeltiğinin tanıtımı için üniversite ile ortaklaşa çalıştay düzenleyeceklerini, bu sayede ürünlerin tanıtımını artırmayı ve pazarını genişletmeyi planladıklarını söyledi.

Kavun üreticisi Mehmet Uslu, 40 yıldır kavun yetiştirdiğini ve "on dilim kavunu"nun raf ömrünün uzun olduğunu, lezzeti ve lifsiz oluşuyla müşterilerin beğenisini topladığını ifade etti. Uslu, Kızılırmak kavununun lezzet açısından birinci sınıf olduğunu belirtti. Satışların iyi olduğunu ve günlük 200-300 ton kavunun İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerine sevk edildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA