Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Rafat Sasany, çene eklemi rahatsızlıklarının sebeplerini anlatırken "Erken teşhis ve doğru tedavi, yaşam kalitesini artırıyor" dedi.
Doç. Dr. Sasany, çiğneme sırasında oluşan ağrının, çene kilitlenmesinin, tıklama sesinin ve baş ağrısı gibi belirtilerin çene eklemi rahatsızlıklarının habercisi olduğunu söyleyerek bu rahatsızlıkların, temporomandibular eklem (TME) ve bu eklemlerin etrafında bulunan kaslardaki işlev bozukluğu sebebiyle ortaya çıkan yaygın bir sorun olduğunu belirtti.
Çene eklemi rahatsızlıklarının çiğneme esnasında oluşan ağrı, çene kilitlenmesi, tıklama sesi ve baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıktığını dile getiren Sasany, hastalığın erken teşhisi yapılmadığı ve tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin altını çizdi.
Erken Teşhis ve Doğru Tedavi
Sasany, çene eklemi rahatsızlığına her 10 kişiden 3'ünde rastlandığını söyleyerek, "Erken teşhis ve doğru tedavi, yaşam kalitesini artırıyor" ifadesini kullandı.
Çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisinde tercih edilen ilk yöntemin "splint" kullanımı olduğunu dile getiren Sasany, "Splintler, hastaya özel olarak tasarlanan, genellikle sert akrilikten yapılan apareylerdir. Gece kullanımı önerilen bu cihazlar, dişlerin temasını engelleyerek çene eklemine binen yükü azaltır ve diş sıkma (bruksizm) gibi alışkanlıkları kontrol altına alır" dedi.
Splint aracılığıyla çene kaslarının gevşeyip, ağrı ve rahatsızlık hissinin azaldığını tespit eden Sasany, "Splint tedavisinin başarısı, hastanın düzenli kontrollerle izlenmesi ve splintin uygun şekilde ayarlanmasına bağlıdır. Ayrıca, fizyoterapi, ilaç tedavisi ve stres yönetimi gibi yaklaşımlarla birleştirildiğinde daha etkili sonuçlar elde edilebilir" açıklamasında bulundu.