Çinli otomotiv devi Chery, elektrikli araçlar ve tedarik sanayisine yönelik Türkiye'de üretime hazırlanıyor. Samsun'da 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek üretim kampüsü, mobilite teknolojileri için önemli bir merkez olacak.
Elektrikli araç üretimine odaklanan yeni nesil tesisler ve parçaların üretileceği fabrikalar, Samsun'da kurulacak. Ayrıca projeye mobilite teknolojilerini destekleyecek bir AR-GE merkezi de eşlik edecek.
"Büyük Yatırımlar" Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Tanıtıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen "2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile Büyük Ölçekli Sanayi Yatırımları Tanıtım Programı", Türkiye'nin gelecekteki üretim hamlelerini gözler önüne serdi.
Programda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın konuşmalarının ardından, HIT-30 Programı kapsamında desteklenen projelerde yer alan firmalara teşekkür belgeleri verildi. Bu kapsamda, Chery'nin Türkiye'de gerçekleştireceği yatırımın detayları da gün yüzüne çıktı.
5 Binden Fazla İstihdam Sağlanacak
Chery'nin iş ortaklarıyla birlikte Samsun'da kuracağı üretim tesisi, yılda 200 bin adetlik elektrikli araç üretim kapasitesine sahip olacak. Yeni nesil otomobillerin yanı sıra parçaların üretileceği kampüs, mobilite teknolojilerini destekleyecek bir AR-GE merkeziyle de güçlendirilecek. Toplam 1 milyar dolara ulaşması beklenen bu yatırımla, 5 binden fazla kişiye iş imkânı yaratılması hedefleniyor.
BYD de Türkiye'ye Yatırım Yapıyor
Türkiye, yalnızca Chery ile değil, diğer önemli otomotiv devleriyle de dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden biri olan Çinli BYD, geçtiğimiz yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye'de üretim yapmak üzere yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzalamıştı.
BYD'nin Türkiye'deki yatırımı kapsamında, yıllık 150 bin araç üretim kapasitesine sahip elektrikli ve hibrit otomobil fabrikası kurulacak. Bunun yanı sıra sürdürülebilir mobilite teknolojilerini destekleyecek bir AR-GE merkezi de projede yer alacak. 2026 yılında üretime başlaması planlanan tesisin, 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlaması bekleniyor.
Elektrikli araç sektöründe Türkiye'nin bir üretim üssü haline gelmesini hedefleyen bu yatırımlar, sürdürülebilir mobilite teknolojilerine olan ilgiyi artırırken ülke ekonomisine de katkı sağlamayı amaçlıyor.