Her yaş grubunda, sağlığımızı koruyabilmek ve hastalıklarla başa çıkabilmek için gerekli olan vitamin ve minerallere ihtiyaç duyarız. Altıncı aydan itibaren, beslenmenin dengeli olması büyük önem taşır. Vitamin ve mineral depolarının dolu olması, özellikle büyüme ve gelişim sürecinde yeterli kalsiyum alımı gereklidir. Doğduğumuz andan itibaren tanıştığımız süt, başta anne sütü olarak, sonrasında ise inek, keçi veya koyun sütü olarak hayatımıza girer ve önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Faydalarıyla bilinen süt, uygun koşullarda sağılmalı ve mikroplardan arındırılmalıdır. Marketlerden aldığımız uzun ömürlü ve pastörize sütler, güvenli üretim yöntemleriyle sağlığa zararlı maddeler içermez. Ancak taze sağılmış süt tüketilecekse bazı noktalara dikkat edilmelidir.

Süt Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çiğ süt tüketiminde hijyen kurallarına uymak hayati önem taşır. Süt sağımı yapılan yerin temizliği, sağım işlemi yapan kişinin el hijyeni, taşıma ve depolama kaplarının temizliği oldukça önemlidir. Mikroplarla temas eden süt doğrudan içildiğinde, bu mikroplar vücuda geçebilir. Kaynağı bilinmeyen çiğ süt, zararlı mikroplar içerebilir. Bu nedenle, çiğ sütü tüketmeden önce mikroplardan arındırmak gereklidir. Üretim tesisleri ve süt fabrikaları, sütü pastörize ederek güvenli hale getirir. Marketlerden alınan sütler tüketim için hazırken, çiğ süt mutlaka kaynatılmalıdır.

Çiğ Süt Kaynatmanın Püf Noktaları

- Çiğ sütü temiz bir tülbentle süzerek, içine düşebilecek yabancı maddeleri ayırın.

- Sütü kaynatmadan önce çelik tencereyi suyla çalkalayarak sütün dibine yapışmasını önleyin.

- Kaynatmada kullanılacak tencere mutlaka temiz olmalıdır.

- Tencerenin dibine biraz tereyağı sürmek, sütün kaynama sırasında taşmasını engeller.

- Süt kaynayana kadar sürekli karıştırılmalıdır.

- Kaynamaya başlayan süt, ocağın altı kısılıp 10 dakika daha kaynatılmalıdır.

Hac Ön Kayıt ve Kayıt Yenileme için Son Gün 16 Eylül! Hac Ön Kayıt ve Kayıt Yenileme için Son Gün 16 Eylül!

- Ocaktan alındıktan sonra, süt serin bir yerde soğumaya bırakılmalı ve tencerenin ağzı kapalı tutulmalıdır.

Süt kaynatma işlemi sırasında taşmayı önlemek için tencerenin dibine tereyağı sürmek dışında, tencere ağzına tahta kaşık koymak veya süt taşı kullanmak da etkili yöntemlerdir.

Tüm bu adımlara dikkat edildiğinde, yeterince kaynatılan ve soğumaya bırakılan süt, vitamin ve minerallerini kaybetmeden steril hale gelecektir. Soğuyan süt, buzdolabında saklanarak tüketilebilir.

Kaynatarak tüketilebilir hale gelen çiğ süt ile yoğurt yapabilir, yemeklerde, pastalarda ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Sütlü tatlılarda güvenle kullanılabilecek çiğ süt, uzun süre dayanmayacağından buzdolabında saklandıktan sonra kısa sürede tüketilmelidir.

Muhabir: Betül Demir