Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Samuray Tuncer, retinoblastomun belirtileri hakkında ebeveynleri uyararak, erken dönemde yapılan müdahalelerin tedavi başarısını artıracağını belirtti. 15 Şubat, Çocukluk Çağı Kanseri Günü olarak anılırken, çocuklarda sık görülen göz içi kanseri retinoblastom, erken teşhisle tedavi edilebilir ve hayat kurtarabilir.
Erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çeken uzmanlar, ebeveynleri çocuklarında gözde beyaz parlama veya şaşılık gibi belirtiler konusunda uyarıyor.
Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Dünya çapında her yıl 400 binin üzerinde çocuğun kansere yakalandığı ve Türkiye’de ise yılda yaklaşık 5 bin çocuğa kanser tanısı konduğu biliniyor.
Çocukluk döneminde en sık karşılaşılan göz içi kanseri ise 'retinoblastom'. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Samuray Tuncer, retinoblastomun erken teşhis edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, ebeveynlerin gözdeki beyaz parlama ve şaşılık gibi belirtileri göz ardı etmemeleri gerektiğini vurguladı.
Retinoblastomun Belirtileri ve Erken Dönemde Tedavi
Retinoblastom, gözde beyaz parlama (kedi gözü gibi) ve şaşılık gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Prof. Dr. Tuncer, özellikle 5 yaş altı çocuklarda bu belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden bir göz doktoruna başvurulması gerektiğini söyledi.
Erken tanı konan hastalarda kemoterapi ile başarılı sonuçlar alınabildiğini ve gözlerin kurtarılma şansı yüzde 60-70 oranında olduğunu aktardı.
Genetik Faktörler Etkili
Prof. Dr. Tuncer, retinoblastomun genetik bir hastalık olduğunu belirterek, ailesinde bu hastalık olan çocukların daha dikkatli olması gerektiğini hatırlattı.
Ayrıca, flaşla çekilen fotoğraflarda gözde görülen beyaz parlamanın, yalancı bir parlama olabileceğini ve paniğe kapılmamak gerektiğini de sözlerine ekledi.
Gözdeki Beyaz Parlamaya Dikkat
Çocuklarda göz içi kanseri olan retinoblastomun belirtileri genellikle gözdeki beyaz parlama ile başadığını söyleyen Tuncer, bu durum gözdeki tümörün büyüdüğünü ve ilerlediğini gösteren bir işaret olabilir.
Prof. Dr. Tuncer, bu belirtileri fark eden ebeveynlerin, mutlaka uzman bir doktordan görüş alması gerektiğini belirtti. Erken dönemde tespit edilen retinoblastomda tedavi süreci daha başarılı olmakta ve çocukların hayatı kurtulabilmektedir.
Düzenli Kontroller Hayat Kurtarıyor
Retinoblastom tedavisinin başarılı olabilmesi için erken teşhisin kritik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tuncer, "Çocukların gözlerinde herhangi bir şikayet olmasa bile düzenli göz muayeneleri, hastalığın erken aşamada tespit edilmesini sağlar. Her 1-2 yılda bir rutin göz muayeneleri yapmak önemlidir" dedi.
Tuncer, bu tür düzenli kontrollerin çocukların sağlığını korumak için büyük önem taşıdığının altını çizdi.