Türkiye'nin denizlerindeki kirlilikle mücadele çabaları kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere 9 farklı bölgede, deniz yüzeyinin temizliği için 14 deniz süpürgesi devreye alındı.

Yeni alınan deniz süpürgeleri, İstanbul, İzmir, Bursa, Bandırma, Erdek, Muğla ve Mersin gibi önemli bölgelerde aktif olarak çalışarak deniz yüzeyindeki kirliliği azaltmayı hedefliyor.

Deniz Kirliliğinin Nedenleri

Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, deniz kirliliğinin çeşitli nedenlerden kaynaklandığını belirterek, "Sanayi atıkları, evsel atıklar, yetersiz atık yönetimi ve deniz trafiğinin yetersiz denetimi gibi faktörler denizlerimizi tehdit ediyor. Bu yüzden deniz süpürgeleri gibi projelerle temizliği sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Deniz Temizliği Bakanlıkla Koordineli Yürütülüyor

Prof. Dr. Pirinççi, deniz kirliliğiyle mücadele projelerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iş birliği içinde yürütüldüğünü ifade etti. Deniz süpürgelerinin, kirli deniz yüzeylerini temizlemekle kalmayıp, topladıkları atıkları bertaraf ederek çevreyi koruduğunu vurguladı.

Adana'da Acı Olay! Çatıdan Düşen Adam Hayatını Kaybetti Adana'da Acı Olay! Çatıdan Düşen Adam Hayatını Kaybetti

Denizi Kirletenlere Cezai Yaptırım

Pirinççi, çevre kirliliğine karşı sıkı önlemler alındığını belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un, denizleri kirletenlere karşı cezai yaptırımlar uygulandığını ve farkındalık eğitimleri verildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Pirinççi, bu iki temel hedefi şu şekilde belirtti: "Birincisi, mevcut kirliliği hızlı bir şekilde ortadan kaldırmak. İkincisi ise, gelecekte benzer sorunların yaşanmaması için gerekli önlemleri almak."

Kaynak: DHA