SİBEL BAY
Üniversitenin serasında şans eseri bulunan bu buluş, araştırmacıların tarımsal zararlara ve hastalıklara yol açan böceklerin kontrol altına alınması amacıyla gerçekleştirilmişti.
Çalışma esnasında bilim insanları oldukça şaşırtan bir olay gerçekleşti. Tütün kesici kurdu veya pamuk yaprak kurdu olarak da bilinen Spodoptera lituranın, erkek embriyolarını seçici olarak öldüren, anneden geçen bir RNA virüsü taşıdığı ortaya çıktı.
Böcekte Bulunan Virüs Erkekleri Öldürüyor
Japonya'daki bilim insanları, erkekleri seçici olarak öldüren bir virüsü Keşfettiler. Bu virüs, aynı zamanda kalıtsal olup nesilden nesle dişileri yaratmaktadır.
Tırtıllarda gerçekleştirilen ve Pazartesi günü Ulusal Bilimler Akademileri Bildiriler Kitabı'nda açıklanan bu keşif, "birden fazla virüsün seçici olarak erkek böcekleri öldürmek üzere evrimleştiğinin sağlam bir kanıt olarak belirtildi.
Japon Bilim İnsanı Açıkladı! Benzeri Vakalar Artabilir
Japonya'daki Ulusal Tarım ve Gıda Araştırma Örgütü'nden araştırmacı ve çalışmanın yazarlarından biri olan Daisuke Kageyama , "Yakın gelecekte bunun gibi çok daha fazla vakanın keşfedileceğini tahmin ediyorum" dedi.
Virüs Tesadüfen Keşfedildi
Minami Kyushu Üniversitesi'nde araştırma teknisyeni olan Misato Terao, kampüs serasını düzeltirken, şişman yeşil tırtılların bitkileri kemirdiğini gördü. Onları aldı ve Minami Kyushu'nun böcek fizyoloğu Yoshinori Shintani'nin laboratuvarına bıraktı.
Dr. Shintani, tırtılların diğer böcekleri beslemek için yararlı olabileceğine karar verdi. Çöpe gitmemeleri "neredeyse bir mucizeydi" dedi. Birkaç gün sonra onları hatırladığında yaklaşık 50 yetişkin güvesi vardı ve beklenmedik bir şekilde hepsi dişiydi.
Dr. Shintani ve meslektaşı Dr. Kageyama, ellerinde bir "erkek katilin" bulunduğunu hemen fark etti.
Bilim insanları onlarca yıldır genellikle bakterilerin, böcek hücrelerinin jöle benzeri sitoplazmasında yerleşebileceğini biliyorlardı. İlginç olan ise bu süreç içerisinde mikroplar anneden yavruya geçiyordu.
Bazen bu mikrobiyal ortakyaşarlar, konağın üremesine müdahale edebilmektedir. Dr. Kageyama, ortak yaşamın bakış açısından "erkeklerin işe yaramaz" olduğunu, çünkü mikrobun yayılmasına engel olamadıklarını söyledi. Sonuç olarak Wolbachia bakterisi nedeniyle erkek larvaların doğması engellenebilmektedir. Diğer bakteriler gelişmekte olan erkekleri daha yumurtadan çıkmadan öldürmekte, dişiler için rekabeti azaltmakta ve onlara güçlendirici bir besin sağlamaktadır.
Dr. Shintani'nin ekibi, antibiyotiklerin sera güvesinin neslindeki erkek öldürme etkisini ortadan kaldırmadığını, dolayısıyla bakterilerin sorumlu olamayacağını buldu. Genetik analiz bir virüsün işaretlerini ortaya çıkardı, ancak bu daha önce görülen hiçbir erkek katile benzemiyordu. Şimdiye kadar sadece iki erkek öldüren virüs belgelendi. Japon araştırmacıların bulduğu ve SlMKV adını verdikleri virüs ayrı ayrı evrimleşmiş gibi görünüyor.
Erkek katilin gerçekten bulaşıcı ve kalıtsal olduğunu doğrulamak için Dr. Shintani'nin bazı tütün güvelerinin suyunu sıkması gerekiyordu. O ve ekibi, pupa ve yetişkin güvelerin vücutlarını SlMKV ile harmanladı ve elde edilen bulamacı, enfekte olmamış pupa ve güvelerin vücutlarına enjekte etti. Bu işe yaradı. Bir sonraki kuşak kadınları büyük ölçüde tercih etti ve sonraki kuşaklarda erkekler tamamen ortadan kayboldu.
SIMKV Virüsünün Isıya Karşı Hassas Olduğu Tespit Edildi
Daha sonraki deneyler, araştırmacıların bu erkek katili bulma konusunda ne kadar şanslı olduklarını ortaya çıkardı. Soğuk hava, tütün kesici kurtları için öldürücü olabilirken, SlMKV ısıya karşı hassastır ve araştırmacılar, virüsün etkisinin azaldığını ve daha yüksek sıcaklıklarda sonunda nötralize edildiğini buldu. Tütün kesici kurdunun doğal yayılış alanı Çin ve Tayvan'ın subtropikal bölgelerindedir.
Bilim adamları tırtılın evindeki ılık iklimin sürekli bir ateş gibi davranarak erkekleri öldürme etkisini bastırdığından şüpheleniyorlar. Japonya'nın ılıman sıcaklıklarının SlMKV'nin aktif olduğu "Goldilocks Bölgesi"ne düşmesi ve dolayısıyla bilim adamlarının seradaki cinsiyet dengesizliğini fark edebilmesi ise tamamen tesadüftü.
Dışarıdan uzmanlar, ekibin keşfinin viral erkek katillerin beklenenden daha yaygın olduğunun bir işareti olduğunu söylüyor. Dr. Hurst, bulgunun, tütün kesici kurdunun yakından ilişkili olduğu diğer önemli tarımsal zararlıların kontrol altına alınmasına yönelik etkileri olabileceğini söyledi.