Son günlerde Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD), "doğu at ensefaliti" tespit edildiği haberleri gündeme geldi. Birçok kişi daha önce hiç duymadığı bu virüs hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. 

Doğu kıyılarındaki Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olan virüs adını, ilk kez 1830'lu yıllarda atlarda keşfedilmesinden dolayı almıştır. 

Enfekte sivrisineklerin insanları, atları veya diğer memelileri ısırması sonucu bulaşan virüs, insandan insana geçmiyor. Hastalık ortaya çıktığında ciddi komplikasyonlara neden oluyor.

Son istatistiklere göre ABD'de 36 kişide “doğu at ensefaliti” görüldüğü ve bu vakaların 14'ünün ölümle sonuçlandığı bildiriliyor.

Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan bu virüs, nörolojik semptomlara yol açmasıyla biliniyor.

En ciddi vakalarda, hastalık beyin iltihabına (ensefalit) veya menenjite neden oluyor ve bu durum ölümcül olabiliyor. Enfekte bireylerin yüzde 30 kadarı yaşamını yitirirken, hayatta kalanlar ise kalıcı nörolojik hasar yaşayabiliyor.

Jet Lag Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır? Jet Lag Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır?

Hastalığın semptomları endişe konusu olsa da nadir bir hastalık olarak kabul ediliyor.

Doğu At Ensefaliti Belirtileri Nelerdir?

- Yüksek Ateş

- Kusma

- İshal

- Şiddetli Baş Ağrısı

- Karın Ağrısı

- Halsizlik

- Titreme

- Bilinç Bulanıklığı / Nörolojik Belirtiler

Hastalığın yayılmasını önlemek için sivrisineklerden korunmak büyük önem taşır. Sineklerin aktif olduğu dönemlerde mümkün olduğunca dışarıda bulunmamak gerekiyor.

Doğu at ensefaliti yaygın olarak Kuzey, Orta ve Güney Amerika ile birlikte Karayipler’de görülüyor. Bilinçli hareket etmek ve sivrisineklerden korunma yöntemlerini uygulamak, bu ölümcül virüse karşı en etkili korunma yoludur.

Muhabir: Handan Işıksal