Gazeteci Cüneyt Özdemir’in Youtube kanalında Kenan Taş’ın sorularını yanıtlayan EKONOMİ gazetesi yazarı Şeref Oğuz, Ramazan Bayramı sonrası dolar kuru ve enflasyonun durumunu masaya yatırdı.

Bayram öncesi bir miktar düşüş yaşayan doların daha fazla düşebileceği ihtimalleri için, Şeref Oğuz şunları söyledi:

"Dolar iki şeyi yapmaz. Bir geldiği yeri unutmaz. İkincisi geldiği zirveyi unutmaz. Bu aralar peş peşe raporlar yayınlanıyor. En son Wells Fargo’nun raporunda ‘30 liranın da altına inecek’ gibi mesajlar verilmeye çalışıldı ama bunları genellikle Türkiye'deki uzmanlar yazdığından dolayı bunların hiçbirine itibar edilecek gibi değil. Mehmet Şimşek’in Orta Vadeli Programı’nda bu sorunun cevabı var. Buna göre dolarda olağanüstü bir artış beklenmiyor."

“Tek Enstrüman Rezervler”

Oğuz, açıklamalarında Merkez Bankası’nın dolar kurunu 32 liranın altında tuttuğuna dikkat çekerek değerlendirmesine şöyle devam etti:

“Seçimden önce özellikle ihracatçıların da dile getirdiği ‘Bir devalüasyon olacak. Kurlar artacak’ sözlerinin olmadığı anlaşıldı. Ama şu anda kuru tutabilme noktasında yılbaşından bu yana 31 milyar dolar, son haftada da 5,5 milyar dolar kuru, 32 liranın altında tutmak için Merkez Bankası müdahale ediyor. Türkiye’nin dövizi tutmak için şu anda elindeki tek enstrümanı rezervleri. Üstelik onların içerisindeki swaplar, yani elden aldığımız emanet paraları sata sata dövizi tutmaya çalışıyoruz.

Borsa Kelimesinin Kökeni Nedir? Borsa Kelimesinin Kökeni Nedir?

“Yüksek CDS için Yüksek Faizler”

Şeref Oğuz, doların kademeli şekilde artışında yüksek CDS’ler için yüksek faizler ödenmesi gerekeceğine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Kur, önümüzdeki dönemde enflasyon çerçevesinde tutulacak. Ama şuna inanıyorum ki yurt dışı fonlar da devreye girecek. Buradaki sıkıntı şu Türkiye, kuru tutabilmek için yurt dışındaki fonlara yüksek CDS (kredi risk primi) için yüksek faizler ödemek zorunda kalacak. O sebeple inanılmaz bir artış beklememek gerek. Ama öte yandan enflasyonu da hesaba kattığımızda, şu anda 32 lira olan kurun da yılsonunda 42 ile 45’e gideceği gerçeğini de unutmamak lazım. Önümüzdeki aylarda 35-38’e doğru tırmanır ama dediğim gibi olağanüstü bir artış söz konusu değil."

Muhabir: Furkan Erkan