Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerginliğinin uzun vadede küresel ekonomiye ciddi zararlar verebileceği uyarısında bulundu. Okonjo-Iweala'ya göre, bu iki büyük ekonomi arasındaki anlaşmazlık, dünya reel Gayrisafi Yurt İçi Hasılası’nda yaklaşık yüzde 7’lik bir küçülmeyle sonuçlanabilir.
Yazılı bir açıklama yapan Okonjo-Iweala, iki ülke arasında artan tarifelerin yalnızca ikili ticaret hacmini düşürmekle kalmayacağını, aynı zamanda küresel ölçekte ekonomik büyümeyi de olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Açıklamada, “İlk analizlerimiz, ABD ile Çin arasındaki mal ticaretinde yüzde 80’e kadar bir daralmanın yaşanabileceğini gösteriyor” ifadelerine yer verildi.
Dünyanın en büyük iki ekonomisinin küresel ticaretin önemli bir bölümünü gerçekleştirdiğini hatırlatan Okonjo-Iweala, bu iki ülkenin karşılıklı misillemelere dayalı politikalarının, diğer ülkeler üzerinde de zincirleme etkiler yaratabileceğine dikkat çekti.
Genel Direktör, özellikle gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin bu süreçten en fazla etkilenecek gruplar arasında yer aldığını belirterek, “Jeopolitik eksenler doğrultusunda küresel ticaretin parçalanması ciddi bir endişe kaynağı. Dünya ekonomisinin iki ayrı blok halinde kutuplaşması, uzun vadede küresel reel GSYH'de yaklaşık yüzde 7 oranında bir azalmaya neden olabilir” dedi.
Ticarette yaşanacak yön değişikliklerinin tüm dünyayı ilgilendiren acil bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Okonjo-Iweala, bu duruma karşı koordineli bir küresel tepkinin şart olduğunu söyledi. “Bu sorunun çözümü için tüm DTÖ üyelerini iş birliği ve açık diyalog çerçevesinde hareket etmeye çağırıyoruz” diyen Okonjo-Iweala, kurallara dayalı uluslararası ticaret sisteminin korunmasının her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.
Açıklamanın sonunda, DTÖ’nün bu tür küresel sorunların çözümünde merkezi bir platform işlevi gördüğünün altı çizilirken, dünya genelindeki tüm aktörlerin ticarette açıklığı ve düzeni sağlamak için ortak hareket etmesi gerektiği ifade edildi.