Dünya Altın Konseyi’nin Araştırma Başkanı Juan Carlos Artigos, altın yatırımında ve talebindeki büyümenin süreceğini ifade ederek, "Altın piyasasında yatırım açısından hâlâ oldukça yüksek bir talep var" şeklinde konuştu.
Artigos, WGC'nin bu yılın üçüncü çeyreğinde altın talebinin rekor seviyeye ulaştığını belirtti. Özellikle Hindistan'dan gelen güçlü talebin bu artışta etkili olduğunu dile getiren Artigos, güçlü yatırım akışlarının devam ettiğini vurguladı. Yılın üçüncü çeyreği itibarıyla altın talebinin yükselişi, beklenenden güçlü gelen Hindistan talebi ve devam eden yatırım girişleriyle destekleniyor.
Ayrıca, ABD ve Avrupa’da faiz oranlarının düşmesinin altın bulundurmanın fırsat maliyetini azalttığını belirten Artigos, bunun da altını daha cazip hale getirdiğini kaydetti.
Jeopolitik gerilimlerin de talep üzerinde önemli bir etkisi olduğuna dikkat çeken Artigos, “Altın hem bir tüketim ürünü hem de bir yatırım aracı olarak iki önemli role sahip. Yüksek fiyatların, özellikle mücevher talebinde, zorluklar yarattığını açıkça görebiliyoruz. Çin örneğinde olduğu gibi, ekonomik büyümenin sınırlı olması, yüksek fiyatların etkisini artırıyor” dedi.
Artigos, altının riskten korunma aracı olarak kullanıldığına ve risklerin arttığı durumlarda yatırım taleplerinin de artma eğiliminde olduğuna değinerek, “Düşen faizler, altını daha cazip hale getiriyor. Mevcut durumda, faizin azalması, yatırım ürünlerine olan ilgiyi artırıyor. Eğer faizler düşmeye devam ederse ve jeopolitik riskler yüksek kalırsa, altına yönelik daha fazla yatırım akışı görebiliriz” şeklinde konuştu.
Artigos, özellikle finansal piyasalarda yaşanacak daha fazla dalgalanmanın, altına yönelimi artırabileceğini öngördü. Ancak, altın fiyatları hızlı bir şekilde yükselmeye devam ederse, tüketici talebinin kısıtlanabileceği konusunda da uyarıda bulunarak, “Tüketiciler genelde yüksek fiyatlara adapte olma eğilimindedir ama bu süreç zaman alabilir. Ancak fiyatlar çok hızlı artarsa, bu durum tüketim için zorluklar yaratabilir” dedi.
Merkez bankalarının altın talebine ilişkin Artigos, bu alanda güçlü bir talep olduğunu belirtti. Ancak, geçen yılki seviyelerin altında kalmasının muhtemel olduğunu dile getirerek, "Merkez bankaları arasında altın alımlarında belirgin bir yönlendirme yok, birçok banka bu alımlara katılıyor" ifadelerini kullandı.
ABD'deki başkanlık seçimlerinin altın üzerindeki etkilerine dair de açıklama yapan Artigos, “Analizlerimize göre, hem Trump hem de Harris’in başkanlıkları altında altın, çeşitli politikalar nedeniyle avantaj elde edebilir” şeklinde görüş bildirdi.
WGC’nin yayımladığı "Altın Talep Eğilimleri" raporuna göre, global altın talebi üçüncü çeyrekte yüzde 5 artarak 1.313 ton seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Altın talebindeki bu güçlü büyüme, fiyatlara da olumlu yansıdı; bu dönemde talebin değeri yıllık bazda yüzde 35 artarak 100 milyar doları geçti. Üçüncü çeyrekte altın fiyatları da üst üste rekor kırarak, ortalama ons fiyatı 2.474 dolara ulaştı ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 daha yüksek bir seviyede seyretti.