C3S'nin verilerine göre, 1950'ye kadar uzanan kayıtlar arasında, 2020'nin rekorunu kıran bu ay, iklim değişikliği ve El Nino hava olayının etkisiyle ısınan doğu Pasifik Okyanusu'nun etkisiyle daha da arttı.
Geçtiğimiz ay, 2020'nin rekorunu geride bırakan bu istisnai sıcaklık artışı, küresel kayıtlarda 1850 yılına kadar uzanan en sıcak yıl olan 2023'ten sonra geldi. Haziran ayından bu yana her ay, önceki yılların aynı ayıyla karşılaştırıldığında dünyanın en sıcak ayı olarak kaydedildi.
C3S Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, "Bu sadece kaydedilen en sıcak Ocak ayı değil, aynı zamanda sanayi öncesi referans döneminin 1,5°C üzerinde 12 aylık bir dönem de yaşadık" dedi. Burgess, sera gazı emisyonlarındaki hızlı azalmanın, küresel sıcaklıkların artışını durdurmanın tek yol olduğunu vurguladı.
ABD'li bilim insanları ise 2024'ün geçen yıla göre daha da sıcak olma olasılığını üçte bir olarak belirtirken, en sıcak beş yıl arasında yer alma şansının yüzde 99 olduğunu ifade etti.
Paris Anlaşması'na göre, ülkeler küresel ısınmanın 1,5 santigrat dereceyi aşmasını engellemeye çalışıyorlar. Ancak, dünya bu hedefi 12 aylık dönemde aşmasına rağmen, henüz Paris Anlaşması hedefini ihlal etmiş değil. Bazı bilim insanları, hedefin artık gerçekçi bir şekilde karşılanamayacağını söylerken, hükümetleri CO2 emisyonlarını azaltmaya ve sıcaklık, kuraklık ve yükselen deniz seviyelerinin yol açabileceği ölümcül sonuçları sınırlamak için daha etkili önlemler almaya çağırıyor.