Dans çılgınlığı ya da dans vebası, Avrupa’da 14. ve 17. yüzyıllar arasında yaşanmış ve günümüzde hala tam olarak aydınlatılabilmiş bir olay değildir.

Söz konusu olay ortada görünür bir neden yokken dans etmeye başlayan kalabalık grupları ifade etmek için kullanılır. Erkekler, kadınlar ve çocuklar, yorgunluktan bayılana kadar dans etmişlerdir. 

Bu olaylardan ilki, 24 Haziran 1374'te Almanya'nın Aachen şehrinde oldu. İnsanlar kamusal alanlarda kendilerinden geçmiş bir vaziyette dans ederek yorgunluktan bitap düşene kadar dönmeye devam etmişlerdir.  

Bu çılgınlık, kısa sürede Avrupa'nın başka yerlerinde de görülmüştür. Özellikle 1518'de Strazburg'da yaşanan salgın tarihe geçmiştir. Dans çılgınlığı, uzun bir dönem binlerce kişiyi etkileyen bir olay olarak dönemin kayıtlarına geçmiştir. Yaşandığı dönemde salgının neden meydana gelmiş olabileceği pek anlaşılmamıştır.

Günümüz bilim insanları arasında da dans çılgınlığının neden ve nasıl başlamış olabileceği hususlarında ortak bir görüş olduğunu söylemek pek mümkün değil.

Kimi teorilere göre, nemli çavdar saplarında oluşan bir küfün ekmeğe karışması ve uyuşturucu etkisi oluşturması muhtemeldir. Diğer teoriler ise  insanların yaşadığı stres ve kaygının kitlesel bir depresyona neden olduğunu ileri sürer.

Kesin nedenleri günümüzde de anlaşılmamış olan dans çılgınlığı, Orta Çağ Avrupa'sının en tuhaf ve gizemli olaylarından biri olarak kabul edilmektedir.

Bodrum, National Geographic'in 2025 Finalistleri Arasında Bodrum, National Geographic'in 2025 Finalistleri Arasında

Muhabir: Utku Kabakcı