Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), uluslararası ticaretin güvenli hale getirilmesi ve serbestleştirilmesi maksadıyla1 Ocak 1995’de kurulmuştur. Örgüt, dünya genelindeki ticaret uyuşmazlıklarını gidermek, ticaret kurallarını standartlaştırmak ve üye devletler içinde eşitlik sağlamak için çalışır. DTÖ'nün temel gayesi, serbest ve adil bir ticaret ortamı meydana getirerek ekonomik büyümeyi desteklemektir. Üye ülkeler, ticaret politikalarını örgüt tarafından belirlenen bu kurallar çerçevesinde yürütür.

DTÖ'nün sağladığı mekanizmalar, devletler arasındaki ticaret anlaşmazlıklarını çözmeye çalışır. Örgüt, aynı zamanda, ticaretin engellenmesini ve kısıtlanmasını önlemek için çeşitli görüşmeler gerçekleştirir ve anlaşmalar yapar. Bu anlaşmalar, tarife indirimlerinden, ticaret engellerinin kaldırılmasına kadar geniş bir yelpazeyi içerir.

DTÖ'nün etkisi, dünya ekonomisinin çeşitli alanlarına yansımaktadır. Üye ülkeler arasındaki ticaretin daha tahminedilebilir ve düzenli bir şekilde yapılmasına katkıda bulunarak, global ticaretin büyümesine destek sağlar. Fakat söz konusu kural ve düzenlemeler kimi zaman ülkeler arasında anlaşmazlıklara da yol açabilir. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki ticaret dengesizlikleri, DTÖ'nün gündemine sıklıkla taşınır ve eleştiri konusu olur.

Kırgızistan’dan ATO Üyelerine Yatırım Daveti Kırgızistan’dan ATO Üyelerine Yatırım Daveti

Dünya Ticaret Örgütü, küresel ticaretin düzenlenmesi ve geliştirilmesi hususunda merkezi bir rol oynamak iddiasını taşır. Örgüt, uluslararası ticaretin daha adil, serbest ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlayarak, dünya ekonomisinin sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sunmak ister.  

Muhabir: Utku Kabakcı