Dünyanın en büyük buz dağı olarak bilinen ‘’A23a’’ buz kütlesinin, geniş ve önemli hayvan nüfusuna sahip olan Atlantik Okyanusu'ndaki bir adaya doğru ilerlediği bildirildi. Adanın, Atlantik Okyanusu’ndaki İngiltere'ye bağlı olduğu bilinirken buz kütlesinin adaya doğru yaklaşarak karayla çarpışabileceği tehlikesiyle karşı karşıya olduğu aktarıldı.
A23a buz kütlesi, uydu görüntüleri aracılığıyla dünyadaki en büyük buz dağı olarak tespit edilirken Antarktika'dan kuzeye doğru hareket ettiği biliniyor.
Aylardır Girdaba Sıkışmıştı
Buz kütlesinin girdaba sıkışmasından aylar sonra kurtularak Atlantik Okyanusu'ndaki ilerleyişini hızla sürdürdüğü gözlemlendi.
A23a’nın hızlı ilerleyişinin, South Georgia ve South Sandwich’te bulunan adaların birçok penguen ve fok balığı türüne ev sahipliği yapmasından dolayı risk oluşturduğu söylendi.
Buz kütlesinin bilhassa Güney Amerika kıtasının güneydoğusunda bulunan takımadanın South Georgia bölgesine çarpma riskinin olduğu bildirildi.
Buzul Çarpışmaları Yıllardır Hayvanların Yaşamlarını Tehdit Ediyor
Geçmiş yıllarda buzul çarpışmaları sonucu birçok hayvanın beslenme bölgelerine ulaşamayarak öldüğünü söyleyen uzmanlar, A23a adındaki buz kütlesinin hızlı ilerleyişini büyük bir tedirginlikle takip ediyor.
Suyun Sıcaklaştığı Yerlerde Eriyerek Parçalara Ayrılıyor
Uzmanlar, buz dağının su sıcaklığının arttığı yerlerde eriyerek büyük parçalara ayrılması sebebiyle, ayrılan parçaların İngiltere’ye bağlı adaların etrafında yıllarca dolaşabileceği tahmininde bulunuyor.
Kuzeye Doğru İlerlemeye Başlamıştı
1986 yılında Antarktika kıyılarında kopması gerçekleşen ve Weddell Denizi’nde karaya yerleşerek buz adası oluşturan A23a buz kütlesi, 30 yılı geçkin sürenin ardından 2024 yılında tekrardan harekete geçti.
İlkbahar mevsiminde büyük bir girdaba kapılmasıyla birlikte A23a buzulu kuzey yönüne doğru ilerlemeye başladı.
Girdaba kapılan buz kütlesinin yüz ölçümünün 4 bin kilometrekare, kalınlığının ise neredeyse 400 metre civarında ölçüldüğü biliniyor.