SİBEL BAY

Yarı iletken olarak da bilinen çiplerin ekonomik büyüme açısından artan önemi, dünyanın farklı yerlerindeki hükümetlerin sektöre sübvansiyon sağlamasına yol açmıştır.

Mikroçiplerin varlığını hemen her yerde görmemiz mümkündür. 2021'de yarı iletken birim satışları 1,15 trilyon birimlik rekor bir sevkiyata ulaştı ve 2022'de küresel yarı iletken endüstrisi satışları 573,5 Euro'yu aştı. Her nesilde yeni işlevler, daha iyi performans ve daha düşük maliyet sunan çiplerdeki ilerlemeler, yeni ürünler ortaya çıkardı ve endüstrileri dönüştürdü.

Peki, Mikroçip Nedir?

Bir mikroçip, küçük, düz bir silikon parçası üzerindeki bir dizi elektronik devredir. Çip üzerindeki transistörler, bir akımı açıp kapatabilen minyatür elektrik anahtarları gibi davranmaktadır. Minik anahtarların deseni, birbirine bağlı şekillerden oluşan çok katmanlı bir kafes oluşturmak için malzemelerin eklenmesi ve çıkarılmasıyla silikon levha üzerinde yaratılmaktadır.

Mikroçiplerin Günlük Yaşamdaki Uygulamaları

Genel olarak, yarı iletken olarak adlandırılan mikroçipler, modern elektronikte çok önemli bir bileşendir ve modern yaşamın birçok yönünü değiştiren ileri teknolojilerin ve cihazların geliştirilmesini sağlar.

Yarı iletken teknolojisinin birkaç yaygın kullanımı şunları içerir:

Bilgi İşlem: Yarı iletken endüstrisi, bilgisayarların, sunucuların ve veri merkezlerinin ana bileşenleri olan mikroişlemciler ve bellek yongaları üretir. Bu cihazlar finans ve sağlık hizmetlerinden üretim ve lojistiğe kadar çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.

İletişim: Yarı iletkenler cep telefonları, uydu sistemleri ve diğer iletişim cihazlarının üretiminde kullanılır. Ayrıca kablosuz iletişim sistemleri, ağ ekipmanları ve veri iletimi için diğer donanımları oluşturmak için de kullanılırlar.

Dijitalleşme ve Öneri Sistemleri Dijitalleşme ve Öneri Sistemleri

Enerji: Yarı iletkenler güneş pilleri ve diğer yenilenebilir enerji sistemlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Güç yönetimi uygulamaları aynı zamanda voltaj regülatörleri ve güç kaynakları da dahil olmak üzere yarı iletkenleri kullanır.

Otomotiv: Otomotiv elektroniği ayrıca motor kontrol üniteleri, sensörler ve güvenlik sistemleri dahil olmak üzere yarı iletkenler kullanır. Elektrikli araçlarda ve otonom araçlarda da kullanılıyorlar.

Sağlık Hizmetleri: Tıbbi görüntüleme, izleme ve teşhis ekipmanlarının yanı sıra tıbbi implantlar ve cihazlar da yarı iletkenler kullanır.

Çip Neden Bu Kadar Önemlidir?

Dünya ekonomisi yarı iletken çiplere bağımlıdır. Veri merkezleri ve akıllı telefonların çok ötesinde, mikroçipler aracılığıyla erişilen bilgi işlem gücü, ekonomimizin her alanı için gereklidir. Arabalar giderek daha fazla binlerce mikroçiple donatılıyor, oysa sadece on yıl önce bile sadece birkaç düzine mikroçip vardı.

Artık çipleri kredi ve banka kartları, bulaşık makineleri, mikrodalga fırınlar ve neredeyse açma/kapama düğmesi olan her şey için kullanıyoruz. Gelişmiş mikroçipler savunma sanayi için de hayati önem taşıyor. Geçen yıl çip endüstrisi, tüm insanlık tarihi boyunca diğer tüm sektörlerde, diğer tüm şirketler tarafından üretilen tüm malların toplam miktarından daha fazla transistör üretti.

Seçilmiş yarı iletken şirketler, küresel teknoloji sektöründeki en kârlı şirketler arasında yer alıyor ve döngüselliğin azalmasıyla birlikte bu, güçlü uzun vadeli yatırımcı getirilerinin sağlanmasına yardımcı olabilir.  

Günümüzün temel rekabeti büyük ölçüde farklılaşmış bir küresel tedarik zinciri etrafında yapılandırılmıştır. ABD'nin gücü çip tasarımında ve belirli takım tezgahlarının imalatında yatıyor. Japonya, yarı iletken üretiminde kullanılan ultra saflaştırılmış kimyasalların üretiminde oldukça yeteneklidir. Hollanda en gelişmiş litografi makinelerini üretiyor ve Tayvan, en gelişmiş işlemci yongalarının üretiminde benzersizdir. Tek bir şirket olan TSMC, dünyanın en gelişmiş işlemci yongalarının yüzde 90'ını üretmektedir.

Çinli çip üreticileri ABD ve Hollanda'dan ithal edilen üretim ekipmanlarına güveniyor. Bu durum Çin'i geçen Ekim ayında uygulanan ithalat kısıtlamalarına karşı savunmasız bıraktı. Cipsler, küresel olarak üretilen tüm cipslerin yaklaşık yüzde 25'ini tüketen Çin ekonomisi için önemlidir, ancak Çinli üreticiler yalnızca yaklaşık yüzde 8'ini üretmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri yarı iletkenlerdeki liderliğini korumaya kararlıdır. ABD hükümetinin ilk hedefi araştırma ve gelişmiş çip tasarımındaki liderliğini korumaktır. Çip Yasasının yaklaşık yüzde 20'si araştırmaya ayrılmıştır.  ABD hükümetinin yeni yerli imalat çabası, yüksek ön maliyetler ve belki de nükleer reaktörlerin geliştirilmesinden sonra ikinci sırada yer alan bir karmaşıklık ile birlikte geliyor.

Editör: Sibel Bay