Son yıllarda Türkiye'de artizan ekmeklere olan ilgi giderek artıyor. Özel fırınlardan çıkan, evde yapılan ve sosyal medyada paylaşılan göz alıcı ekmekler, ekmeği adeta bir yaşam biçimine dönüştürdü. Özellikle üzeri adeta bir sanat eseri gibi işlenen ekmekler, kesip yemeye kıyılamayacak kadar güzel görünüyor. Ancak, ekmeğin üzerini çizmek sadece estetik bir işlem değil. İşte ekmeğin üzerini çizmenin nedenleri ve faydaları... 

Ekmeğin hamurunu yoğurup şekillendirdikten sonra, fırına vermeye hazır hale geldiğinizde hamurun yüzeyinin pürüzsüz olduğunu görürsünüz. Pişirme esnasında, hamurun içindeki mayanın ürettiği karbondioksit gazı dışarı çıkar. Bu gaz çıkışı, ekmeğin zayıf noktalarında küçük patlamalara ve deliklere neden olabilir. 

Ekmeğin yüzeyini kesmek, bu patlamaları önlemenin en etkili yoludur. Kesilen yerler, bir çeşit baca görevi görerek karbondioksitin kolayca dışarı çıkmasını sağlar. Böylece ekmeğin yüzeyi bozulmaz ve daha dengeli kabarır. 

Kontrollü gaz çıkışı, ekmeğin her yerinin eşit şekilde kabarmasını da destekler. Ayrıca, ekmeğin üzerini çizmek, ekmeğe estetik bir dokunuş katmanın harika bir yoludur. 

Ketojenik Diyet Gerçekten İşe Yarıyor mu? Ketojenik Diyet Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Thumbs B C 64B846Ccdb5143Aea54B03961Fcd8Ac6

Ekmeğin Üstü Nasıl Çizilir? 

Ekmeği kesme şekilleri, genellikle ekmeğin formuna göre değişir. Yuvarlak ekmeklerde X veya # benzeri kesikler yapılırken, uzun baget ekmeklerde eğik paralel çizgiler tercih edilir. 

Fırından aldığınız ekmeklerin üzerindeki kabarmış ve yükselmiş çizgileri mutlaka fark etmişsinizdir. Bu kabarmış kısma "ekmeğin kulağı" denir ve ekmeğe ekstra çıtırlık kazandırır. Bu kulak için, ucu kıvrık bir bıçakla, 30 derecelik açıyla hamurun üzerinde bir yarık açmak gerekir. 

Ekmeğin yüzeyini çizmek için özel bıçaklar bulunur, ancak dilerseniz temiz bir maket bıçağı veya traş bıçağı da kullanabilirsiniz. Mutfak bıçakları da işinizi görecektir, ancak keskin olmaları çok önemlidir.

Muhabir: Betül Demir