Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (Elder) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Erdeniz, elektrikte maliyet esaslı tarifeye geçişin sektörel sürdürülebilirlik için şart olduğunu vurguladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) son düzenlemesiyle yıllık 5 bin kilovatsaat tüketimi aşan aboneler sübvansiyonlardan yararlanamayacak.
“Maliyet Bazlı Politika Sürdürülebilirlik için Şart”
EPDK’nin düzenlemesini desteklediklerini belirten Erdeniz, "Elektrikte maliyet esaslı tarifeye geçişi uzun zamandır savunuyoruz. Bu, hem kamu maliyetini düşürmek hem de sektörü sürdürülebilir kılmak için kritik bir adım" dedi. Erdeniz, yeni dönemin doğru iletişimle halka aktarılmasının önemine dikkat çekti.
Elektrik Faturaları ve Sübvansiyon Yükü
Barış Erdeniz, bugün itibarıyla destekli tarifelerde tüketicilerin gerçek maliyetin çok altında elektrik kullandığını ifade ederek, "496 liralık bir fatura aslen 3 bin liraya mal oluyor. Bu durum sürdürülebilir değil; maliyet bazlı enerji politikasına geçmek şart" diye konuştu.
Yatırımlarla Güçlenen Enerji Arz Güvenliği
2023’te enerji sektörü, tüm zorluklara rağmen 2,2 milyar dolarlık yatırım yaptı. Erdeniz, önümüzdeki 8-10 yılda enerji altyapısına 20 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini belirterek, "Bu yatırımlar olmadan artan elektrik talebini karşılamak mümkün değil" uyarısında bulundu.
Yenilenebilir enerji hedeflerinin gerçekleştirilmesi için akıllı sayaçlar ve dijitalleşmiş enerji şebekelerinin önemine değinen Erdeniz, “20. yüzyılın şebekeleriyle 21. yüzyılın enerji ihtiyaçlarını karşılamak imkansız. Elektrifikasyonun ve yenilenebilir kaynakların artışı için büyük dönüşümlere ihtiyaç var” dedi.
Erdeniz, enerji altyapısında dönüşüm yapılmazsa elektrikli araçların yaygınlaşmasının ve yenilenebilir enerji hedeflerinin gerçekleşmesinin zorlaşacağını ifade etti.