Sigara ve elektronik sigara kullanımının kansere etkileri üzerine açıklamalarda bulunan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, özellikle gençlerde elektronik sigara kullanımının artışının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Doç. Dr. Sakin, "Yapılan geriye dönük araştırmalar, elektronik sigaraların sigara kadar kansere neden olduğunu ve hatta bu cihazların daha erken yaşta akciğer kanseri riskini artırdığını ortaya koydu. Elektronik sigara kullanan bireyler, normal sigara içenlere göre 10 yıl daha erken kanser riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar" ifadelerini kullandı.
Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı olan Sakin, sigara ve elektronik sigaraların kansere yol açan tehlikelerinin özellikle akciğer kanseri açısından büyük risk taşıdığını belirtti.
Ayrıca, elektronik sigaranın geleneksel sigara kadar tehlikeli olduğunu dile getirerek, küçük hücreli akciğer kanserinin yüzde 90 oranında tütün dumanına bağlı olarak geliştiğini açıkladı.
Elektronik Sigara Kullanımının Artışı Kanser Riskini Tetikliyor
Doç. Dr. Sakin, duman üreten her tür tütün ürününün kanserojen etkiler taşıdığını belirterek, "Sigara ve elektronik sigara kanser riski oluşturan ürünlerdir. Akciğer kanseri ile tütün dumanına maruz kalma arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Özellikle küçük hücreli akciğer kanseri büyük ölçüde tütün dumanına bağlı olarak gelişmektedir. Son zamanlarda elektronik sigara kullanımı hızla yayılmakta. Bu ürünler, sigarayı bırakmak amacıyla üretilmiş olsalar da içeriklerindeki aromalar ve kimyasallar nedeniyle gençler arasında oldukça popülerleşti. Yapılan çalışmalar, elektronik sigaraların da sigara gibi kansere yol açtığını ve hatta bu ürünlerin daha erken yaşta akciğer kanserine neden olduğunu ortaya koymuştur. Elektronik sigara kullananlar, daha genç yaşta kanser riski ile karşılaşabiliyor" dedi.
Elektronik Sigara Kullanımı, Sigara İçmeye Yönlendiriyor
Elektronik sigara kullanan gençlerin büyük bir kısmının normal sigaraya geçiş yaptığını belirten Doç. Dr. Sakin, "Yaklaşık olarak gençlerin yüzde 50’si, elektronik sigara kullanımına başladıktan sonra sigara içmeye yöneliyor. Bu durum hem elektronik sigara hem de sigara kullanımının kanser riskini önemli ölçüde artıran bir tehlike oluşturuyor. Elektronik sigara, sigaradan daha tehlikeli olup, daha erken yaşta kanser oluşumuna neden olabiliyor. Bu yüzden her türlü duman çıkaran tütün ürünü ve mamullerinden kesinlikle uzak durmalıyız. Sigara içmeye devam etmek, bazı riskleri azaltıyor olsa da sigara içen bireylerin vücutlarının tam olarak iyileşmesi uzun zaman alır ve riskler yıllarca devam eder. Sigara içmeyi bırakmak riski azaltmasına rağmen, ilerleyen yıllarda genç yaşta kanser vakaları ile karşılaşmak mümkün" şeklinde konuştu.