Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, temmuz zammına rağmen SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde 10 bin TL'nin altında kalan kök maaşlar için yapılması düşünülen ek zamda, 3 alternatif üzerinde durulduğunu yazdı.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yönelik temmuz zammına rağmen kök maaşlarının düşüklüğü nedeniyle 10 bin TL’nin altında maaş alan emekliler için yeni bir düzenlemeye gidilmesi gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 16 İlin Valisi Değişti Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 16 İlin Valisi Değişti

Abdulkadir Selvi de bugünkü yazısında yapılacak seyyanen zamma ilişkin aldığı kulis bilgilerini duyurdu.

Toplumun en sıkıntılı kesimini emeklilerin ve asgari ücretlilerin oluşturduğunu ifade eden Selvi, özellikle emeklilerin tepkilerini yerel seçimlerde sandıkta gösterdiğine dikkat çekti.

Selvi, Türkiye’de 15 milyon 950 bin emeklinin yaşadığını belirterek, emeklilerin maaşlarının hesaplanmasından kaynaklanan sıkıntıyı bir kez daha gündeme getirdi.

2008 yılında yapılan yasal düzenleme nedeniyle emeklilerin maaşlarının hesaplanmasının, emeklinin aleyhine döndüğünü ifade eden Selvi, buna kök maaş denildiğini kaydederek, söz konusu sistemin kökten değişip kök maaş sorununun çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Selvi, özellikle EYT’lilerin sisteme dahil olmasıyla birlikte 15 milyon 950 bin emeklinin içinde 10 bin TL alanların sayısının 3 milyon 800 bine çıktığını belirterek, “Bunların bir kısmı kök maaşı 10 bin liranın altında olduğu halde seyyanen yapılan artış nedeniyle 10 bin lira alabiliyorlar. Ama hesaplama aldıkları kök maaşa göre yapılacağı için, yüzde 24,73’lük enflasyon artışı ile birlikte 10 bin lira alanların sayısı 1 milyon 800 bine düşecek. Yani 1 milyon 800 bin kişi 10 bin liranın altında maaş alacak. Bu demektir ki, zamdan yararlanamayacaklar” tespitinde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın bu konuda bir çalışma yaptığını belirten Selvi, masada 3 alternatifin olduğunu ve söz konusu alternatifleri de Bakan Işıkhan’ın kabine toplantısında bir sunum yaparak açıkladığını yazdı.

Selvi’nin yazdıklarına göre en düşük emekli maaşı birinci alternatifte 11 bin 500 TL’ye, ikinci alternatifte 12 bin TL’ye ve üçüncü alternatifte ise 12 bin 500 TL’ye çıkartılacak.

Çalışma Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının söz konusu alternatifler üzerinde çalışma yaptıklarını kaydeden Selvi, kabul edilen alternatifin Meclis’te yasalaştıktan sonra emeklilerin maaşına yansıtılacağını kaydetti.

Abdulkadir Selvi, 10 bin TL alacak olan emeklilerin maaşının 12 bin TL’ye yükseltilmesi durumunda bundan 3 milyon 800 bin emeklinin yararlanacağını belirterek, rakamın 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesi durumunda 4 milyonu aşkın emeklinin bundan istifade edeceğinin bilgisini de verdi.

Yeni düzenlemenin detayları ve kesin rakamlar, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açıklama ile netleşmesi bekleniyor.

Muhabir: Ersan Akbaş