Küresel ölçekte yükselen jeopolitik gerginlikler, emtia fiyatlarına destek sağlarken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelesinin beklenenden uzun sürebileceği endişesi ve dolar endeksindeki artış, piyasadaki fiyatlamaları karmaşık hale getirdi. 

Fed’in faiz indirimine ilişkin beklentilerinin azalmasıyla dolar endeksi 13 ayın zirvesine çıkarken, bazı Fed yetkilileri enflasyondaki düzelmenin sekteye uğrayabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Faiz indirimi ihtimali geçen hafta yüzde 82'den yüzde 52'ye geriledi. 

Jeopolitik Gerginlikler Güvenli Liman Talebini Artırdı 

Rusya-Ukrayna savaşındaki tansiyonun yükselmesi ve Rusya’nın nükleer misilleme tehdidinde bulunması, güvenli liman olarak görülen altına olan talebi artırdı.  

UBS analistleri, merkez bankalarının daha ılımlı para politikaları benimseyebileceğini ve altın fiyatlarının 2025’e kadar artış eğiliminde olacağını öngördü. Doların kısa vadede güçlü kalacağı belirtilse de birçok merkez bankasının altın rezervlerini artırmaya devam edeceği ifade edildi. 

Mart 2023’ten bu yana altın fiyatları haftalık bazda en keskin yükselişini kaydederken, gümüş yüzde 3,6, platin yüzde 2,3, paladyum ise yüzde 6,1 oranında değer kazandı. Brent petrol haftayı yüzde 5,2, doğal gaz ise yüzde 14,4 yükselişle tamamladı. 

Çin ve Endonezya'nın Emtia Hamleleri 

Çin’in alüminyum ve bakır ürünleri ihracatına yönelik vergi iadesini kaldıracağını açıklaması uluslararası piyasaları hareketlendirdi. Analistler, bu kararın Çinli üreticileri zor durumda bırakabileceğini ve Londra ile Şangay piyasaları arasında fiyat farklılıkları yaratabileceğini vurguladı. 

Rize-Artvin Havalimanı’nda Rekor Yolcu Sayısı Rize-Artvin Havalimanı’nda Rekor Yolcu Sayısı

Endonezya ise nikel piyasasındaki durgunluğu aşmak için yerel madencileri desteklemeye yönelik adımlar atarak nikel tedarikini artırdı. Bu gelişmeler baz metallerde fiyat artışlarını da beraberinde getirdi; bakır yüzde 0,6, kurşun yüzde 0,5, nikel yüzde 0,8, çinko yüzde 0,6 ve alüminyum yüzde 0,9 değer kazandı. 

Gıda ve Tarım Ürünlerinde Dalgalanma 

Buğday fiyatlarında çiftçilerin ürünlerini silolarda depolaması nedeniyle piyasada arz sıkışıklığı yaşanırken, ABD Tarım Bakanlığı, küresel buğday stoklarının gelecek yıl son dokuz yılın en düşük seviyesine gerileyeceğini bildirdi. Öte yandan, pirinç fiyatlarındaki artışa rağmen Asya’daki tüketim alışkanlıkları talepte ciddi bir düşüşe yol açmadı. 

Kahve Fiyatlarında Tarihi Zirve 

Kahve fiyatları yüzde 5,9 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Pamuk fiyatları yüzde 2,2 artarken, kakao ton başına yüzde 5,4 yükseldi. Şeker fiyatlarında ise yüzde 1’lik bir düşüş yaşandı. 

Geçen hafta emtia piyasası savaşın ve ekonomik belirsizliklerin etkisi altında şekillendi. Jeopolitik riskler, Fed politikaları ve arz-talep dinamikleri piyasanın gelecekteki seyrine ilişkin belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

Kaynak: AA