Eskiz, herhangi bir tasarımın başlangıcında yapılan ön çalışmaları ya da hazırlık aşamalarını ifade eder. Çoğunlukla resim sanatçıları, mimarlar ve tasarımcılar tarafından tercih edilen bu yöntem, son tasarım ya da çizim öncesinde karşılaşılabilecek hataların önüne geçmek için kullanılır.  

Eskizler, hem çalışmaları daha kusursuz hale getirir hem de farklı seçenekler sunar. Sanatçılar, kimi zaman gördükleri bir mekanın çizimini yaparken kimi zaman da hayal güçlerinin sınırlarını zorlayarak eskiz çalışmaları gerçekleştirir.  

Her sanatçı, kendi tarzını en iyi ifade edebileceği tekniklere yönelir. Genellikle karakalem çalışmaları şeklinde düşünülse de eskiz, farklı araçlarla zenginleştirilir. Bu araçlar genellikle eskiz kalemleri ve eskiz defterlerinden oluşur, ancak bu malzemelerin birçok farklı çeşidi bulunur. Sanatçı, kendini en iyi anlatacak araçlarla hazırlık sürecini tamamlar ve ortaya çıkan taslak, son çalışmanın nasıl şekilleneceği hakkında fikir verir.  

Eskiz Defteri ve Eskiz Kağıdı 

Eskiz defterleri, genellikle İngilizce "sketchbook" terimiyle de anılır. Tasarımcıların çizimlerini yapacakları bir temel sunan bu defterler, genellikle altındaki çizimleri görebileceğiniz yağlı kağıt özelliklerine sahiptir. Bu sayede tasarımcı, yeni bir çizim yaparken beğenmediği ya da değiştirmek istediği kısımlarda kolaylıkla müdahale edebilir. Yağ bazlı kağıtlar sayesinde farklı türde kalemlerle çizim yapmak mümkündür ve kaliteli kağıtlar çizimleri daha canlı gösterir.  

Ekonomik Şiddet Nedir, En Çok Kimler Maruz Kalır? Ekonomik Şiddet Nedir, En Çok Kimler Maruz Kalır?

Yağlı kağıtların yanı sıra, dokulu kağıtlarla hazırlanan eskiz defterleri de vardır. Bu tür kağıtlar, özellikle boyama yapılacak çizimlere uygun olsa da eskiz çalışmaları için de tercih edilir. Mimari çizim yapanlar ise sıklıkla eskiz kağıtlarını tercih eder. Bu kağıtlar, perspektif, plan ve görünüş çizimleri için kullanılır. 

Füzen Kalem 

Diğer bir adıyla kömür kalemi olarak bilinen füzen kalemler, doğal malzemelerden üretilir ve çoğunlukla karakalem çalışmaları yapan sanatçılar tarafından tercih edilir. Perspektif, mekan çalışmaları gibi alanlarda kullanılan füzen kalemler, tonlama yaparak farklı doku ve şekilleri ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Sertlik derecelerine göre orta, sert ve yumuşak olarak sınıflandırılan bu kalemler, kömür blokları şeklinde ya da kalem formatında sunulur.  

Füzen kalemlerle yapılan tonlama çalışmaları için kaynaştırıcı kalemler, hamur silgi ve keçe gibi yardımcı malzemeler kullanılır. Doğal malzemeden yapılmış kaliteli bir füzen kalemi seçmek, hem çizimin kalitesini artırır hem de uzun süreli çalışmalarda sağlığa zararlı etkilerden korur. Uygun yüzeylerde kullanılan kaliteli füzen kalemleri ile hedeflenen etkiler kolaylıkla elde edilir. 

Dereceli Kurşun Kalem 

Her yerde sıklıkla gördüğümüz kurşun kalemler, H, B ve F olarak sınıflandırılan farklı sertlik ve koyuluk derecelerine sahiptir. Mimari ve grafik çizimlerde genellikle H grubuna ait sert uçlu kalemler tercih edilirken, resim yapan sanatçılar daha çok B grubundan yumuşak uçlu ve koyu renkli kalemleri kullanır. F grubu kalemler ise orta dereceli ve günlük kullanım için uygundur.  

Eskizlerde kullanılan teknik, kalemin türünü belirler; yumuşak uçlu kalemler tonlama için daha uygunken, sert uçlu kalemler çizim sınırlarını netleştirmede daha başarılıdır. Füzen kalemlerde olduğu gibi dereceli kurşun kalemler de tasarımcıların elinin altında bulunur ve çizimlerin temelini oluşturur. 

Marker ve Çizim Kalemleri 

Her tasarımcı, çizim ya da eskiz yaparken farklı tekniklere ve malzemelere ihtiyaç duyar. Mimarların ve ressamların kullandığı kalem türleri farklılık gösterebilir; moda ya da endüstriyel tasarım yapanlar da kendilerine özel kalemler ve kağıtlar kullanır. Füzen ve kuru kalemlerin yanı sıra, marker ve dolma kalemler de sıkça tercih edilir.  

Mimari alanda dolma kalemler öne çıkarken, fırça uçlu markerlar renklendirme işlemlerinde kullanılır. Moda tasarımcıları ya da endüstriyel tasarımcılar için ise renkler büyük önem taşır; bu yüzden tasarımlarını renklendirmek ve hatları belirginleştirmek için renkli markerlardan faydalanırlar. Her çizim aşamasında kullanılan bu farklı kalemler, tasarımcının işini başarıya taşıyarak, hatalardan arınmış sonuçlara ulaşmasını sağlar.

Muhabir: Betül Demir