Eurobond, ülkelerin veya firmaların uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri cinsinden kaynak sağlamak için başvurdukları uzun vadeli bir borçlanma aracıdır. Bu iktisadi enstrüman, genellikle Euro ve ABD Doları gibi “kuvvetli” olduğu kabul edilen para birimleri üzerinden ihraç edilir. Eurobondlar, hazine bonosu ve devlet tahvilleriyle bazı hususlarda benzerlikler taşısa da iç borçlanma yerine dış borçlanma amacı taşımaları diğer ekonomik araçlardan farklı kılar.

Bir devletin dış borçlanma sürecinde mühim bir rol oynayan Eurobondlar, çoğunlukla uzun vadeli olurlar ve yatırımcılar için cazip bir alternatif sunarlar. İhraç eden ülkenin veya kuruluşun mali tablosu, sergilediği ekonomik performansı ve uluslararası piyasalardaki önemli gelişmeler, Eurobond fiyatlarını doğrudan etkileyen unsurlardır.

Bilhassa politik sahadaki istikrar, ekonomik büyüme, enflasyon ve faiz oranları gibi etkenler, yatırımcıların bu varlıklara olan ilgisi üzerinde belirleyici olur.

Eurobondların avantajları arasında çeşitlilik ve likidite bulunur. Yatırımcılar, farklı vade ve para birimlerinden oluşan bir portföy oluşturmayı tercih ederek riskleri bölebilirler. Bunun yanı sıra uluslararası sermayenin ilgisini çekmeleri, bu araçların likiditesini artırır. Ancak döviz riski ve siyasi risk gibi dezavantajlar da olumsuz sonuçların doğmasına sebep olabilir.  

Hyundai, 226 Binden Fazla Aracı Geri Çağırıyor Hyundai, 226 Binden Fazla Aracı Geri Çağırıyor

Eurobondlar, devletlerin ve şirketlerin uluslararası piyasalarda finansman elde etme vasıtaları arasında önemli bir yer tutmaktadır.

Muhabir: Utku Kabakcı