Mum lekesini kumaşlardan, mobilyalardan, ahşap ya da cam yüzeylerden temizlemek oldukça zordur. Bunun sebebi mumun yağ bazlı olmasından dolayı su ile kolay temizlenememesidir. Mum, eriyerek sıvı hale geçtiğinde kumaş, halı, ahşap, vb. gibi emici yüzeylere kolaca nüfuz ederken soğuduktan sonra da katılaşarak yüzeylere yapışır.

Katı hale geçmesinin ardından yüzeye yapışarak kazımayı zorlaştıran mumlar, kumaş, halı veya ahşap gibi gözenekli yüzeylerde daha fazla yayılabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı mum lekesini çıkarmak için zaman zaman önce dondurma, daha sonrasında ısıtma gibi yöntemlerle hem fiziksel hem kimyasal temizleme yapılması gerekmektedir.

Mum Lekesi Çeşitli Yüzeylerden Nasıl Temizlenir?

Kumaş, ahşap veya cam gibi yüzeylere göre bulaşan mum lekesini çıkarmak için farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Mum lekesini farklı yüzeylerden çıkarma yöntemleri şunlardır:

30 Nisan Günlük Burç Yorumları: Aşk, Sağlık ve Kariyer 30 Nisan Günlük Burç Yorumları: Aşk, Sağlık ve Kariyer

1. Kumaştan Mum Lekesi Çıkarma Yöntemleri

·  Kazıma Yöntemi: Eğer mum lekesi giysilere, masa örtülerine, halılara veya mobilyaya damladıysa öncelikle işe fazla mumu temizlemekle başlayın. Ardından bıçak veya kaşık yardımıyla kuruyan mumun fazlasını kazıyın. Kumaşa zarar vermemek adına kesici olmayan bir kenar kullanmaya özen gösterin.

·  Ütüleme Yöntemi: Mum lekesini kumaştan çıkarmanın bir diğer yolu ise ütüdür. Öncelikle mumun damladığı kumaşı düz bir zemine serin. Daha sonra lekeli kısmın altına ve üstüne kağıt havlu veya yağlı kağıt koyun. Orta sıcaklıktaki (pamuklu ayarında) ütüyü lekeli bölgeye nazikçe bastırın. Mum, ısı sayesinde eriyerek kağıt havlu tarafından emilecektir.

·  Deterjan Yöntemi: Eğer mum lekesi hala çıkmadıysa, sıcak su ve bulaşık deterjanı veya çamaşır deterjanı ile bölgeyi ovalayın. Ovaladıktan sonra kumaşı normal şekilde çamaşır makinesinde yıkayın.

2. Ahşaptan Mum Lekesi Çıkarma Yöntemleri

·  Kazıma Yöntemi: Ahşap yüzeylerde mum lekesi kazınırken yüzeye zarar vermemek için oldukça dikkat edilmelidir. Öncelikle plastik bir spatula veya kredi kartı gibi sert ama yüzeye zarar vermeyecek bir nesneyle fazla mumu nazikçe kazıyın.

·  Isıtma Yöntemi: Temiz bir bez veya kağıt havluyu damlayan mumun üzerine yerleştirin. Saç kurutma makinesi ile üstüne hafif ısı uygulayın. Mum ısı sayesinde eridikçe kağıt havlu tarafından emilecektir.

· Zeytinyağı ya da Sirke Yöntemi: Bir bezin üzerine az miktarda zeytinyağı veya beyaz sirkeyi dökün ve kalan lekeyi nazikçe silin. Son olarak nemli bir bezle yüzeyi temizleyin.

3. Camdan Mum Lekesi Çıkarma Yöntemi

·  Donma Yöntemi: Cam yüzeylerde mum kalıntıları oldukça kolayca temizlenmektedir. Bunun için öncelikle cam eşyayı buzdolabına veya dondurucuya koyun. Mum tamamen donduktan sonra spatula veya plastik kart yardımıyla lekeyi kolayca çıkarabilirsiniz.

·  Sıcak Su Yöntemi: Mum bulaşan cam yüzeyini ılık suya batırılmış bir bez yardımıyla silin veya üzerine çok kaynar olmayan sıcak su dökün. Mum yumuşadıktan sonra lekeyi bezle temizleyin.

·  Cam Temizleyici ya da Sirke Yöntemi: Eğer leke bu aşamaya kadar tamamen çıkmadıysa son olarak cam yüzeyin parlaklığını geri kazandırmak adına cam temizleyici veya sirke ile yüzeyi silin.

Mum Lekesi Çıkarmak için Ekstra İpuçları

Eğer mum lekesi yüzeyde yağlı bir kalıntı bırakırsa lekenin olduğu yeri bulaşık deterjanı veya karbonatla ovalayabilirsiniz.

Hassas kumaşlarda sıcak ütü yerine buz uygulayarak mumu sertleştirdikten sonra kırma yöntemiyle temizlemek, kumaşın zarar görmemesi açısından daha güvenlidir.

Renkli mumlar bazen yüzeylerde iz bırakabilmektedir. Bu durumda lekeyi çıkarmak için oksijen bazlı leke çıkarıcı kullanabilirsiniz.

Muhabir: Merve Kesgin