Korktuğumuzda Neden Donup Kalırız? Korktuğumuzda Neden Donup Kalırız?

Seyahate çıkmadan önce mutlaka araştırma yapmak gerek. Gideceğiniz ülkedeki ünlü restoranlar, müzeler, tarihi yerler ve alışveriş noktalarına zaten bakıyoruz. Bu konularda araştırma yapmak hem çok eğlenceli hem de heyecan verici olacaktır. Ancak seyahate çıkmadan önce çok önemli bir detayı unutuyor olabilirsiniz. Eğer seyahat ettiğiniz ülkede araç kiralayacaksanız o ülkenin trafik kurallarına aşina olmanız gerek.

İşte, farklı ülkelerin trafik kuralları…

Japonya

Japonya; kültürü, mutfağı, teknolojik hamleleri ve disipliniyle dünyadaki en ilginç ülkelerden bir tanesi. Bu durum trafik kurallarında da geçerli. Yağmurlu havalarda yayaların üzerine su sıçratmanın bir trafik kuralı ihlali olarak kabul edilmesi, Japonya’nın bu konudaki hassasiyetinin en güzel örneği olarak gösterilebilir. Zira Japonya’da sıkça yağmur yağdığı düşünülünce, bu kural farklı bir boyut kazanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki trafik kuralları birçok alanda olduğu gibi yer yer değişiklik gösteriyor. Yani farklı eyaletler, farklı trafik kuralları uygulayabiliyorlar. Dolayısıyla, seyahat edip araç kiralama gibi bir planınız varsa öncelikle gideceğiniz şehrin hangi eyalete bağlı olduğunu ve bu eyalette hangi kuralların geçerli olduğunu öğrenmeniz gerek.

Mesela Mississippi Eyaleti’nde korna çalmak yasak. Diğer bir örnek ise Kaliforniya. Burası trafik kuralları açısından oldukça ilginç bir eyalet, çünkü burada çok yavaş araba kullanamazsınız. Ayrıca Hawaii’de araç kiralarsanız, tüm yolcuların emniyet kemeri takması gerektiğini unutmayın.

Almanya

Almanya, “Autobahn” denilen büyük otoyolları ile de biliniyor. Ancak bu geniş otoyollarda, acil olmadıkça durmak yasaktır. Hatta benzin bitmesi gibi sebepler sürücülerin ihmalkarlığı olarak kabul edilir.

Tayland

Tayland, Güneydoğu Asya’nın en popüler ülkelerinden biridir. Ayrıca diğer Asya ülkelerinden farklı olması ile dikkat çeker. Bu durum trafik kurallarında da geçerli. Örneğin, Tayland’da araç kullanırken üstsüz olmak yasak. Bu durum komik gelse de, Tayland’ın sıcak ikliminde trafik kuralları açısından ciddi bir konu.

Filipinler

Filipinler, son yıllarda turizm açısından büyük bir popülerlik kazandı. Yükselen nüfusla orantılı olarak tabii ki, trafik sorunları da arttı. Bu duruma bir çözüm getirmek için Filipinler hükümeti yeni bir uygulama başlattı. Buna göre, araç plakası 1 ya da 2 rakamıyla bitenlerin pazartesi, 3 veya 4 ile bitenlerin salı ve 5 ya da 6 ile bitenlerin ise çarşamba günleri özel araçlarıyla trafiğe çıkmaları yasaklanmıştır. Bu uygulama, haftanın diğer günleri için de doğru orantılı bir şekilde devam etmektedir. Tabii ki, hastalık gibi özel durumlarda bu yasa esnetilebiliyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti

Güney Afrika Cumhuriyeti, doğal zenginlikleriyle gerçekten muhteşem bir yer. Hal böyle olunca trafik kuralları da doğal yaşama göre şekilleniyor. Bir örnek vermek gerekirse, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde hayvanların ve çoban sürülerinin trafikte geçiş üstünlüğü var. Ayrıca çobanlar ve sürülerle karşılaşmadan en az 150 metre önce uyarı ve ikaz ışıklarınızı da yakmanız gerek, yoksa trafik polisi tarafından cezalandırılırsınız.

Sırbistan

Tarihi dokusu ve dinamik gece hayatıyla da oldukça renkli bir ülke olan Sırbistan’da trafik kurallarına çok önem veriliyor.

Acil durumlarda kullanmak için araçlarda parlak yelek, ilk yardım çantası, reflektör ve 3 metrelik ip bulunması gerek. Aslında bu malzemeler çoğu ülkede zorunlu, ancak çoğu kişi bu kuralı pek ciddiye almıyor. Sırbistan’da ise trafik kurallarında denetim oldukça sıkı. Bu malzemeleri yanınıza almadığınız takdirde ceza alabilirsiniz.

İspanya

İspanya Akdeniz’in en güzel ülkelerinden biri. Yıl içinde de birçok turistin göz bebeği olan bu yer, trafik kuralları konusunda da oldukça hassas. Eğer lens ya da gözlük kullanıyorsanız, arabada mutlaka bunlardan bir tane yedek bulundurmak zorundasınız. Çünkü lensiniz gözünüzden düşer ya da gözlüğünüz kırılırsa kaza yapabilirsiniz.

Fransa

Fransa’nın trafik konusunda ilginç bir kuralı var. Fransa’da arabanızda alkolmetre bulundurmanız gerekiyor! Üstelik polis bu konuda çok sıkı, ne yaparsanız yapın ama o alkolmetreyi unutmayın.

Muhabir: Handan Işıksal