Yazar Kudret Emiroğlu ve Ahmet Yüksel, fotoğrafçı Ümit Uzman’ın çalışmalarından ortaya çıkan “Yoldaşımız At“ adlı kitap tamamlanarak yayımlandı. Kitap atların Osmanlı ve Cumhuriyet dönemindeki yeri, at ırkları, biyolojileri ve atlı kültürler gibi birçok konuyu ele alıyor.
‘Yoldaşımız At’ kitabı; At ve İnsan, Yeleden Toynağa, Atın Tarihi, Osmanlı At Kurumları, At Bilimi Irklar ve Yarışlar, Cumhuriyet Dönemi Atçılık Politikaları, Geleneksel Sporlar ve Bugün Atçılığımız adı altında sekiz bölümden ve toplam 244 sayfadan oluştu.
Sınırlı Sayıda Basıldı
Demirören Yayınları tarafından prestij kitap şeklinde yayınlanan, özel bir kutu ve çantası ile okurlara sunulan kitap sınırlı sayıda basıldı.
Kitabın yazarlarından Ahmet Yüksel, kitabın esasen at kültürünü anlattığını, yalnızca atın yetiştirilme süreci ve zooteknisi bakımından değil, onun kültürü, edebiyatı, tarihi ve insanla ilişkisinin anlatıldığını söyledi. Özellikle Anadolu insanı ile at arasında farklı bir bağ olduğunu söyleyen Yüksel günümüzde ise bu bağın kopmuş veya kopmak üzere olduğuna dikkat çekti.
Amaç At Kültürü Oluşturmak
Kitabın hazırlanmasında asıl amaçlarını “genel bir at kültürü oluşturmak“ olarak ifade eden Yüksel, neticede ‘Yoldaşımız At’ kitabının bu konunun temel referans kaynağı haline gelerek başarıya ulaştığını ve gurur duyduğunu dile getirdi.
Kitabın diğer yazarı Kudret Emiroğlu da kitabın yazım sürecinde gerçekleştirmiş oldukları geniş kapsamlı saha araştırmalarından bahsetti. Ortaya çıkan sonuçtan ötürü gurur duyduğunu da ekledi.