Uluslararası Ekonomi Zirvesi 2025’in ikinci günü, Finansal Teknolojilerde İnovasyon ve Gelecek Senaryoları paneliyle başladı. Panelde, sektörün önde gelen isimleri finansal teknolojilerin dönüşümünü, yapay zekanın etkilerini, kapsayıcı çözümleri ve geleceğe dair vizyonlarını paylaştı.

Finans ve Teknolojinin Buluşma Noktası

Panelin sponsorluğunu üstlenen Param Grubu adına konuşan Kredim CEO & Param Grup CRO’su Dr. Semra Demircioğlu, finansal teknolojilere olan ilginin pandemi sonrası büyük artış gösterdiğini söyledi. Demircioğlu, “Sadece post ve kart hizmetleri değil, uçtan uca tüm finansal ihtiyaçlara çözüm sunan bir yapı kurduk. Üreticiden alıcıya kadar bu ekosistemin içindeyiz” dedi.

Avrupa’da En Başarılı KOBİ Finans Kuruluşu Türkiye’den

Tam Finans Genel Müdürü Hakan Karamanlı ise özellikle KOBİ'lere yönelik kapsayıcı çözümler sunduklarını belirterek, “2023’te 54 bin farklı KOBİ’ye 1,5 milyar dolar finansman sağladık. Dünya Bankası’nın finans kuruluşu IFC tarafından Avrupa’da en başarılı KOBİ finans şirketi seçildik” dedi.

Yapay Zeka ile Skorlama ve Dijitalleşme

Figopara CEO’su Koray Gültekin Bahar ise geliştirdikleri Figoskor sistemi ile şirketlerin finansal nabzını tuttuklarını belirtirken, Sipay Kurucusu Nezih Sipahioğlu da yapay zekanın sağladığı verimlilik artışını vurguladı: “Türkiye dijital bankacılıkta dünyanın çok ilerisinde. Yapay zeka fırsat eşitliği yaratacak.”

Küresel Piyasalarda Fed ve IMF Etkisi Hissedildi Küresel Piyasalarda Fed ve IMF Etkisi Hissedildi

Finansal Super App ve Kripto Varlıklar

Papara’dan Cenap Doğru, uygulamalarının finansal ‘super app’e dönüştüğünü anlatırken, Aquanow CEO’su Phil Sham ise kripto odaklı altyapılarla 55 ülkede hizmet verdiklerini, “Gayrimenkulleri tokenize ediyor, değer transferlerini kripto üzerinden yapıyoruz. Bu sistemler yakın gelecekte daha da yaygınlaşacak" sözleri ile belirtti.

Zirvede yapılan konuşmalar, finans dünyasının teknolojik dönüşümünde Türkiye’nin önemli bir oyuncu olma yolunda ilerlediğini bir kez daha ortaya koydu.

Kaynak: DHA