Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) Başkanı Yusuf Günay, Türkiye’nin yeşil hidrojen üretimiyle Avrupa’ya enerji ihracatı gerçekleştirebileceğini belirterek, “Türkiye'nin cari açığına katkı verebilecek bir dönem önümüzdeki kısa ve orta vadede mümkündür.” ifadelerini kullandı.
Uludağ Enerji Zirvesi kapsamında değerlendirmelerde bulunan Günay, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında gerçek ve ulaşılabilir hedefleri olan bir ülke olduğunu vurguladı. Günay, önümüzdeki 10 yıllık süreçte mevcut yenilenebilir enerji kapasitesinin dört katına çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.
Günay, dünya genelinde enerji dönüşümünün hız kazandığını ve her yıl Japonya'nın elektrik tüketimi kadar yeni enerji santralinin devreye alınması gerektiğini söyledi. Günay, “Geçen yıl dünya genelinde kurulan yeni enerji kapasitesinin yüzde 85’i yenilenebilir kaynaklara dayalı. Türkiye’de ise bu oran yüzde 98'e ulaştı. Bu gelişmeler, sonsuz ve ücretsiz bir kaynak olan güneş enerjisinin sistemlere entegre edilmesinin önemini ortaya koyuyor.” dedi.
Yenilenebilir enerjinin daha verimli kullanılabilmesi için batarya teknolojilerinin gelişmesinin kritik bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Günay, enerji depolamanın bu süreçte belirleyici rol oynayacağını belirtti.
Türkiye, Rüzgâr ve Güneşte 34 Bin Megavatlık Kurulu Güce Ulaştı
Türkiye'nin 2001 yılında 30 bin megavat olan toplam kurulu gücünün bugün sadece rüzgar ve güneş kaynaklı olarak 34 bin megavata ulaştığını ifade eden Günay, bu başarının tamamının özel sektör yatırımlarıyla sağlandığını dile getirerek, “Başlangıçta özel sektör bu yatırımları gerçekleştirebilir mi sorusu vardı. Bugün gelinen noktada özel sektör yatırımcısı, devletten daha hızlı, verimli ve düşük maliyetli çözümler üretmiştir.” dedi.
Enerji piyasasında devletin düzenleyici ve denetleyici rol üstlenmesi gerektiğini belirten Günay, rekabete açık ve yatırımcı dostu bir piyasa ortamının oluşturulmasının Türkiye'nin enerji dönüşümünü hızlandırdığını söyledi.
Panel Üretiminde Avrupa Liderliği Türkiye’de
Yusuf Günay, Türkiye'nin yerli sanayiye dayalı enerji yatırımları sayesinde önemli bir üretim üssüne dönüştüğünü belirterek, “Türkiye şu anda Avrupa’nın en büyük panel üreticisi konumundadır. Hücre üretimi de hızla artıyor. Bu durum, ülkemize ciddi bir ihracat geliri kazandıracaktır.” dedi.
Petrol ve doğal gaz kaynaklarının yetersizliği nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılara değinen Günay, “100 yıldır enerji kaynaklarımızın eksikliğinden yakındık. Ancak bugün, rüzgar ve güneş enerjisinin küresel ölçekte değer kazanmasıyla büyük bir avantaj elde ettik. Bu trend, Türkiye'nin yeşil enerjide güçlü bir oyuncu olacağının işaretidir.” ifadelerini kullandı.