Dünyanın en büyük fabrikaları, sadece ürün üreten binalardan aynı zamanda bunlar, sanayiye şekil veren, toplumu şekillendiren ve küresel ekonomiyi etkileyen devasa yapılardır.
Yeryüzündeki en büyük fabrikalar, sadece istihdam merkezleri olarak değil, aynı zamanda küresel tedarik zincirlerinin atan kalbi olarak da topluma kritik öneme sahiptir. Bu fabrikalar, arabalar, elektronik cihazlar, uçaklar, giysiler gibi modern yaşam için vazgeçilmez kabul edilen birçok ürünü üretir. Bu muazzam tesislerden çıkan her ürün, milyarlarca insanı besleyen, giydiren, taşıyan ve eğlendiren küresel üretim ağının küçük bir parçasını temsil eder.
NASA Araç Montaj Binası
Konum: Florida, ABD | Açılış: 1966 | Büyüklük: Yaklaşık 32.000 m²
Dünyanın en büyük tek yapı binalarından biri olan bu bina, dünyanın en büyük fabrikası olmasa da muhtemelen en ünlülerinden biridir. Uzay araçları için önceden üretilmiş bileşenleri monte etmek için tasarlanmış olup, onur listesinde Saturn V roketi, Uzay Mekiği ve yeni Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) bulunmaktadır.
Kennedy Uzay Merkezi'nde, Fırlatma Kompleksi 39'un yanında yer alan bina, 139 metre yüksekliğinde dünyanın en büyük kapılarına ev sahipliği yapmaktadır. VAB, neredeyse 90 bin ton çelik kullanılarak inşa edilmiştir ve temelleri 23.000 m³ beton kullanılarak yapılmıştır.
Lauma Fabrikası
Konum: Liepāja, Letonya | Açılış: 1969 | Büyüklük: Yaklaşık 111.500 m²
Lauma Fabrikası, Avrupa'nın en büyük tekstil ve tıbbi malzeme üreticisidir. Şirket, dünyanın en büyük fabrikalarından biri olan bu tesiste her yıl 300 kilometreden fazla kumaş üretmektedir. Fabrika, elastik örme kumaşlar, sert örme kumaşlar, elastik danteller, darlar ve nakışlar ile dokuma bandajlar ve kompresyon çorapları gibi tıbbi malzemeler üretmektedir.
Jean-Luc Lagardere Tesisi
Konum: Toulouse-Blagnac, Fransa | Açılış: 2004 | Büyüklük: Yaklaşık 122.500 m²
Çift katlı Airbus A380'nin montaj tesisi olan bu fabrika, 2004 yılında yaklaşık 450 milyon dolara açılmıştır. Yapı, 35 bin ton çelik kullanılarak inşa edilmiştir ve site, 250 metre x 115 metre ölçülerinde ana bir üretim salonu, altı adet 100 metre x 100 metre salon, bir pist ve sıvı ve enerji üretim tesislerini içermektedir.
Boeing Everett Fabrikası
Konum: Washington, ABD | Açılış: 1967 | Büyüklük: Yaklaşık 399.500 m²
Dünyanın en büyük fabrikalarından biri olan bu tesis, aynı zamanda 13.4 milyon metreküp ile hacim olarak dünyanın en büyük binasıdır. Boeing 747'yi üretmek için inşa edilmiş olup, daha sonra 737 MAX, 767, 777 ve 787 Dreamliner'ı üretmek için genişletilmiştir.
Bina, 30 bin çalışanı için bir itfaiye istasyonu, kreş, spor salonları, kahve dükkanları ve restoranlar barındırmaktadır. Fabrika zemininde 3.7 kilometre uzunluğunda yaya tünelleri bulunmakta ve çalışanlar geniş komplekste dolaşmak için binden fazla bisiklet kullanmaktadır.
Tesla Gigafactory
Konum: Nevada, ABD | Açılış: 2016 | Büyüklük: Yaklaşık 500.000 m²
Gigafactory Nevada, Giga Nevada ve Gigafactory 1 olarak da bilinen bu tesis, dünyanın en büyük fabrikalarından biri olarak lityum-iyon bataryalar ve elektrikli bileşenler üretmektedir. Fabrikada, teknik ekipmanın GPS tarafından tam olarak haritalanabilmesi için kuzey doğrultusunda mükemmel bir şekilde hizalanmış 10 bin kişi çalışmaktadır.
Ulsan Fabrikası
Konum: Ulsan, Güney Kore | Açılış: 1968 | Büyüklük: Yaklaşık 5.05 milyon m²
Dünyanın en büyük otomobil fabrikası ve aynı zamanda en büyük üretim tesisi adayı olan Hyundai'nin Ulsan fabrikası, beş ayrı tesise yayılmış olup, 34 bin çalışanla yılda 1.5 milyondan fazla araba üretebilmektedir. Tesis, bin 225 dönümlük sahil arazisine yayılmış; kendi yol ağı, hastane, itfaiye istasyonu ve atık su arıtma tesisi bulunmaktadır.
Bitişikteki liman, aynı anda üç adet 50 bin tonluk kargo gemisini ağırlayabilir ve 3.2 kilometrelik test alanı, gerçek yol koşullarını tam olarak yeniden üretmek için tasarlanmıştır.
Wolfsburg Volkswagen Fabrikası
Konum: Wolfsburg, Almanya | Açılış: 1938 | Büyüklük: Yaklaşık 6.5 milyon m²
Dünyanın en büyük otomobil fabrikası olan bu tesis, her yıl şaşırtıcı bir şekilde 700-800 bin araba üretmektedir. Wolfsburg Volkswagen fabrikasında yaklaşık 15 bin kişi çalışmaktadır. Aralık 1945'te tam ölçekli seri üretim başladığından bu yana, Wolfsburg fabrikasında yaklaşık 50 milyon araba üretilmiştir.