Kraliçe Mary Fringe Tacı
1919 yılında üretilen Kraliçe Mary Fringe tacı, E Wolff and Co. For Garrad imzası taşımaktadır. Bu tacın yapımında Kraliçe Victoria'nın Collingwood & Co. 'dan almış olduğu kolyenin elmasları kullanılmıştır. Kraliçe Mary bu tacını, 1936 yılında gelini Kraliçe Elizabeth'e (Kraliçe Elizabeth II'nin annesi) hediye etmiş, Kraliçe Elizabeth ise kendisine hediye edilen tacı daha sonrasında kendi kızı Kraliçe Elizabeth II'e, Prens Philip ile olan evliliği sonrasında düğün hediyesi olarak vermiştir.
Kraliçe Elizabeth II, bu tacı kendi kızı Prenses Anne'nin 1973'te gerçekleşen düğünü için ödünç vermiş, ardından evlenen torunu Prenses Beatrice'de hediye etmiştir. Tacın şimdiki sahibi Prenses Beatrice'dir.
IV. George Diadem Tacı
Üzerinde toplamda 1.333 pırlanta ve bir adet dört karat, açık sarı renkli pırlanta bulunan set 1820’de yapılmış. Kral George IV’ün taç giyme töreni için tasarlanan taç Kraliçe II. Elizabeth’in 1953’teki taç giyme töreninde de tercih edildi.
Taçta Birleşik Krallık'ın 4 amblemi de görülmektedir. İlk olarak 1820'de yapılan bu özel parça şimdiye kadar dört kraliçe tarafından giyildi: Kraliçe Victoria, Alexandra, Mary ve II. Elizabeth.
Büyük Britanya ve İrlanda'nın Kızları Tacı (The Girls of Great Britain & Ireland)
Büyük Britanya ve İrlanda'nın Kızları, en çok bilinen ve Kraliçe Elizabeth II tarafından en çok giyilen taçtır.
Bu taç aristokrat kadınlar tarafından oluşan bir komite tarafından aslen Teck Kraliçesi Mary'ye hediye olarak sunulmuştur.
Büyük Britanya ve İrlanda'nın Kızları tacını İngiliz parası üzerinde görmek de mümkündür. Bu özel taç, Kraliçe Elizabeth’in favorilerinden biri olarak biliniyor. Zira kendisi tahta çıktığından beri sık sık bu tacı kullanıyordu.
Cartier Halo Tiara
1936 yılında Cartier tarafından tasarlanan bu taç, VI. George’un isteği üzerine hazırlandı. Bu zarif parça, Kraliçe Elizabeth’e 18. yaş gününde hediye edildi. İlerleyen yıllarda önce Prenses Margaret’a ardından düşes Catherine’e devredildi. Catherine Middleton bu ışıltılı tacı düğün gününde kullanmayı tercih etti.
Cambridge Aşıklarının Düğümlü Tacı (Cambridge Lover’s Knot Tiara)
Romantik ismi, biriktirdiği hikayesi ile İngiliz kraliyet taçları arasından en çok bilineni, Queen Mary’s Lover’s Knot. Kraliçe Mary tarafından 1913 veya 1914 senesinde büyükannesi Cambridge Düşesi Augusta of Hesse’nin 200 yıllık tacına referansla hazırlatılan taç, 19 kemer ile 19 tanesi sallantılı ve 19 tanesi dikey olmak üzere 38 damla inciden tasarlandı.
Prenses Diana’nın favorisi olması ile koleksiyonun en ikonik parçaları arasında gösterilen tacı Kate Middleton da diplomatik görüşmelerde takıyor.
Queen Mary’s Diamond Bandeau Tiara
Bu taç, birçok diğer kraliyet tacı gibi, 1932 yılında Kraliçe Mary için hediye olarak üretilmiştir. Teck Kraliçesi Mary'nin bu tacın kendisine verilen bir broşu (merkez elmas) barındırması için tasarlattığı söyleniyor.
Kraliçe Elizabeth’in Meghan Markle’a önerdiği beş farklı model arasından seçilen bu pırlanta taç Prens Harry ile olan düğününde Meghan Markle'ın takması için 65 yıl sonra kasadan çıkarılmış.
Tacın orijinalinde figürlerin ortasında safir taş yer alıyordu. Meghan Markle’ın isteği üzerine yine kraliyet ailesinin pırlanta koleksiyonundan bir taşla değiştirilmiş.
Burma Yakutu Tacı (Burmese Ruby Tiara)
Hint monarkı Nizam tarafından Kraliçe Elizabeth’e verilen Cartier imzalı bir düğün hediyesinin sökülmesinin ardından 1973 senesinde son haline kavuşan taç, en son Kraliçe Elizabeth’in 91. yaş gününde boy gösterdi. Elmaslar ve 96 yakuttan yaratılan çiçek motifleri ile işlenen taç, kraliyet koleksiyonunun en eski parçalarından olmasa da Kraliçe’nin gözdeleri arasında yer almıştır.
Lotus Çiçeği Tacı (The Lotus Flower )
İlk kez Kraliçe Elizabeth’te gördüğümüz bu taç aslında VI. George’un düğün hediyesi olarak aldığı elmaslardan ve incilerden yapıldı. Anne Kraliçe’nin 1923’te düğün hediyesi olarak aldığı elmas ve inci bir kolyeden hazırlanan Lotus Çiçeği Tacı, ilk kez 1937’deki taç giyme töreninde görücüye çıktı.
Kraliçe, bu güzel tacı ilk olarak Prenses Margaret’a verdi. 2002’de Margaret’in ölümünün ardından ilk kez, 2013 senesinde Cambridge Düşesi tacı bir diplomatik resepsiyonda takarak herkesi şaşırttı.
Strathmore Gülü Tacı (Strathmore Rose Tiara)
Kraliçe Elizabeth’in annesine ailesi tarafından 1923’te düğün hediyesi olarak verildi. Safir ve elmas yaban güllerinin gümüş ve altınla işlemesi ile tasarlanan taçtaki her bir dal, broş olarak da kullanılabilecek şekilde oluşturuldu. Kraliçe Elizabeth’e 2002 senesinde miras olarak geçen şık çiçek tasarımlı taç son olarak Kate Middleton tarafından takıldı.
Büyük Düşes Vladimir Tacı (Grand Duchess Vladimir Tiara)
Kraliçenin bir başka favorisi. Büyük Rus Dükü Vladimir Alexandrovich’in eşi Düşes Vladimir’e ait olan bu taç, ölümünün ardından satıldı. Kraliçe Mary bu tacı satın alarak torunu II. Elizabeth’e devretti. Rusya Büyük Düşesi Maria Pavlovna için tasarlanan bu taç, birbirine bağlı 15 elmas çemberden oluşuyor.
Tacın en çarpıcı özelliği, elmasla çevrili halkalarına duruma göre inci veya zümrüt damlalar takılabilmesi.
Son yıllarda Kraliçe tarafından sıklıkla inci damlaları ile takılan taç, hiçbir sallantılı mücevheri olmaksızın da güzel gözüküyor.
Spencer Tacı (Spencer Tiara)
Her Spencer gelininin düğün gününde taktığı bu taç, direkt olarak Diana Spencer’ın ailesinden geliyor. Prenses Diana’nın sık sık kulandığı bu parça, zarifliğiyle göz kamaştırıyor.
Galler Prensesi Diana’nın ailesine ait olan ve kraliyet koleksiyonunda yer almayan Spencer Tacı, Diana tarafından çok sık takıldığı için aşina olduğumuz bir parça. Hikayesi 18. yüzyıla kadar uzanan taç, zaman içinde pek çok mücevhercinin dokunuşu ile yeni bir yorum kazanmış.
Gümüş çerçeve üzerine altın ve elmaslarla işlenmiş lalelerin, yıldız şeklinde çiçeklerin ve yaprakların stil kazandırdığı parçayı hafızalara kazıyansa kuşkusuz Diana’nın Prens Charles’la 1981’deki düğünü oldu.
The Oriental Circlet Tacı
Windsor koleksiyonundaki en önemli taçlardan biri olarak kabul edilen The Oriental Circlet, 1853 yılında Kraliçe Victoria için biricik aşkı Prens Albert tarafından tasarlandı. Kraliçe Anne’nin de favorilerinden biri olan bu taç, nilüfer çiçeklerinden oluşuyor.
Kraliçe Alexandra’nın Kokoshnik Tacı
488 adet elmastan oluşan bu taç, 1888 yılında Kraliçe Alexandra’ya sosyete hanımları tarafından hediye edildi. 25. evlilik yıldönümü için özel olarak hazırlanan bu taç, zaman içerisinde Prenses Mary’ye dek ulaştı. Kraliçe Mary ise bu tacı II. Elizabeth’e devretti. Kendisi ziyafetlerde bu tacı kullanmayı tercih ediyordu.
The Delhi Durbar Tacı
1911 yılında Teck kraliçesi Mary tarafından giyilen bu taç, Afrika ziyareti öncesinde Kraliçe Elizabeth’e verildi. Bu büyüleyici parça kraliçenin ölümüne dek onda kalmaya devam etti. Ardından Cornwall Düşesine ödünç verildi.