Norveç'in Longyearbyen şehrindeki Svalbard adasında, nükleer saldırılardan, savaşlardan, doğal felaketlerden ve iklim değişikliğinden tarım ürünlerini korumak için Kıyamet Ambarı adı verilen Küresel Tohum Deposu bulunmakta.
Küresel Tohum Deposu, Kuzey Kutbuna yakın Norveç’in Svalbard adasındaki donmuş bir dağın 130 metre altında, 2008 yılında inşa edildi.
27 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde ve 6 metre yüksekliğinde 3 adet ambardan oluşan kıyamet kasası tesisinde, dünyanın dört bir yanından toplanan yaklaşık 6 bin farklı türden tohum örnekleri yer alıyor.
Dünyanın hemen hemen her ülkesinden 1,1 milyondan fazla tohum çeşidinin kopyalarının barındırıldığı depoya erişim son derece kısıtlı.
Deniz seviyesinden 400 fit yükseklikte bulunan tohum kasasının içi eksi 18 santigrat derece.
İçerideki sıcaklık, mühürlü tohumları, binlerce yıl boyunca canlı tutmak için özellikle ayarlandı.
Tohum Deposunun girişi çelikten yapılmış dar kapısıyla dışarıdan adeta nükleer bir sığınağa benziyor. Deponun içinde de şifreli kilitleri olan beş kapı bulunuyor.
Hedeflenen çeşitliliğe ulaşılmasının ardından deponun kapılarının kapatılması ve çok gerekli olmadıkça da depoya giriş ve çıkışın durdurulması planlanıyor.
Svalbard Küresel Tohum Deposu’nun kurucu ortakları arasında Bill Gates, Rockefeller Vakfı, GDO'lu tohum üreticileri Monsanto, Syngenta ve Norveç hükümeti bulunuyor.
Ancak Svalbard Küresel Tohum Deposu’nun düzenli bağışçıları arasında Rockefeller Vakfı’nın yer alması iddiaları da beraberinde getirdi.
İddiaların başında olası bir felakette depodan bütün insanlığın yararlanıp yararlanmayacağı yer aldı. Ayrıca olası felaketlerden sonra hangi insanlara tohum verileceği de tartışıldı.