1. Halide Edip Adıvar (1884-1964)
Kurtuluş savaşı zamanında cephede Mustafa Kemal ile birlikte görev yapmış olan Halide Edip Adıvar, sivil olmasına rağmen belirli bir rütbede savaş kahramanı olarak görev almıştır. Ayrıca, Halide Edip halkı işgale karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşmalar ile zihinlerde yer eden bir hatiptir.
2. Nezahat Baysel (Ö. 24 Eylül 1994)
Albay Hafız Halit Bey’in kızıdır. Eşi daha 24 yaşındayken hayatını kaybedince Halit Bey’de cepheye giderken kızı Nezahat Baysel’i yanında götürür. 9 yaşında cepheye giden Baysel, 12 yaşına kadar cephede babasının yanında çalışır.
Nezahat Onbaşı babasıyla birlikte, Geyve Savaşı, Konya İsyanı, Birinci ve İkinci İnönü Savaşları ile Sakarya ve Gediz Muharebelerinde yer almıştır.
3. Şerife Bacı (Ö. 1921)
Kurtuluş Savaşı’nda yaşlı kadınların ve erkeklerin birlikte İnebolu’da bulunan cephaneleri Ankara’ya götürülmesinde çocuğu ile birlikte görev alan Şerife Bacı, Aralık 1921 yılında yolda donarak hayatını kaybeder.
4. Fatma Seher Erden (Erzurumlu Kara Fatma) (1888-1955)
Erzurum’da doğan Fatma Seher Erden, subay Ahmet Bey ile evlendiği vakit Balkan Savaşında cepheye gider. Eşi ile birlikte cephede görev alır. Eşi Sarıkamış’ta şehit olur. Haberi duyan Erden, Erzurum’a geri döner.
1919 kongrelerinde Mustafa Kemal ile görüşebilmek için Sivas’a gider. Milis Müfreze Komutanı olarak batı cephesinde görevlendirilir. Ayrıca İzmir’in Yunan işgaline uğradığı zamanlarda İzmir’e geçerek, İzmir’in kurtuluşu için savaştı. Toplam 25 Yunan askerini esir aldı.
5. Halime Çavuş (1898-1976)
Kastamonu’da doğan Halime Çavuş, uzun yıllar boyunca Halim Çavuş olarak tanındı. Kurtuluş Savaşına giderken erkek kılığına giren Halime Çavuş, traş oldu ve saçlarını kazıttı. Cephede birçok görevde yer aldı. Düşman ateşi sırasında bir bacağı sakat kaldı. İnebolu cephesinde Mustafa Kemal ile karşılaştı.
6. Hafız Selman İzbeli
Kastamonu müdafa-i hukuk cemiyeti, kadınlar kolu kurucularından ve Kastamonu'daki ilk kadın meclis üyesi olan Hafız Selman İzbeli, tam bir Cumhuriyet Kadını idi. Kurtuluş savaşı sırasında kadınları toplayarak cepheye götürmüştür.
Hafız Selman hanıma milletvekilliği de önerilmişti. 'Hafız olduğum için başımı açmam, başımı açamayacağım için de Milletvekili olamam' diyerek kabul etmemişti.
7. Gördesli Makbule (1902-1922)
Daha bir yıllık evli iken eşi ile birlikte Milli Mücadeleye katılan Makbule hanım, Yunan ordusunun İzmir’i işgali sırasında Türk çetelere katılarak, Yunanlılara karşı savaşmıştır. Kocayayla baskınında geri çekilen silah arkadaşlarına cesaret vermek için öne atılırken, düşman askerinin kurşunu ile hayatını kaybetmiştir.
8. Çete Emir Ayşe
Yunan askeri İzmir’i işgale gelirken iki arkadaşı ile birlikte Menderes’in diğer tarafına geçen Emir Ayşe, yolda arkadaşlarının düşüp boğulması üzerine geri dönmüştür. Elindeki para ile bir tüfek alan Ayşe, dağa çıkmıştır. Yunanlılar ile savaşmıştır. Savaş sonrası Atatürk, İstasyon Meydanı’nda Çete Emir Ayşe’nin de aralarında bulunduğu kahramanlara İstiklal Madalyası takmıştı. “Savaştım Yunana karşı, elimde kalan en değerli şey Atatürk’ün göğsüme taktığı İstiklal Madalyası'dır” demişti.
9. Tayyar Rahmiye
1920 yılında Türkler ve Fransızlar arasındaki savaşa katılmıştır. Görevi cephede keşif yapmaktır. Daha sonrasında savaşta çarpışmalara katılmıştır.
Adanalı Rahmiye Hanım, aynı muharebede ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldığında şehit olmuştu.