Jale İnan

Jale İnan, 1 Şubat 1914 İstanbul doğumludur. 

Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğu ve akademisyen olan önemli bir isimdir. İstanbul Üniversitesi'nde klasik arkeoloji alanında eğitim almış ve arkeolojiye olan tutkusunu birçok kazı çalışması ve akademik çalışma ile göstermiştir.

Antik Roma ve Bizans dönemlerine ışık tutan eserler yazmıştır.

Türk Tarih Kurumu adına Antalya'da Side antik kenti kazılarına katılmış ve bir sonraki yıl da Perge antik kenti kazılarına başlamış, bu kazı çalışmalarında Arif Müfid Mansel ile birlikte önemli bir işbirliği gerçekleştirmiştir.

Jale İnan 2001 yılında aramızdan ayrılmıştır. 

Hatice Nüzhet Gökdoğan

Hatice Nüzhet Gökdoğan, Atatürk’ün silah arkadaşlarından Tümgeneral Mehmet Zihni Toydemir’in kızı olarak 1910 yılında İstanbul’da doğmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk bilim kadınlarından biri olarak kabul edilir ve Türk akademik dünyasında iz bırakmış birçok başarıya imza atmıştır. 

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ndeki ilk doçent olarak atanan Nüzhet Gökdoğan, 1936’da İTÜ’nin ilk kadın akademisyeni oldu.
Türkiye'deki gökbilim çalışmalarının gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur.

Gökdoğan 2003 yılında aramızdan ayrıldı. 

Feryal Özel

Feryal Özel, 27 Mayıs 1975 tarihinde İstanbul‘da doğmuştur.

Günümüz astronomi dünyasının en ileri gelen bilim insanlarından olan Feryal Özel, başarılarla dolu bir kariyere sahiptir. 

Araştırmaları, özellikle nötron yıldızlarının, kara deliklerin ve kozmik olayların anlaşılmasına yönelik katkılarıyla bilinir. Astrofizik alanındaki çalışmaları ve başarıları ile önemli ödüller kazanmıştır.

2001'den beri NASA'da görev yapmaktadır. 2003 yılında dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte "Büyük Fikirler" listesine girmesiyle tanındı.

Nisan 2019’da ilk kez bir karadeliği doğrudan görüntülemeyi başaran 200 kişilik ekipte yer aldı ve  bir fotoğraf çıkarmayı başardı. 

Muazzez İlmiye Çığ

Muazzez İlmiye Çığ 20 Haziran 1914 yılında Bursa'da dünyaya gelmiştir. 

Muazzez İlmiye Çığ Sümerolog, bilim insanı, tarihçidir. Sümerler ve Hititler üzerine dünyanın önde gelen bilim insanlarındandır. 

Antik dönemden kalan binlerce tableti analiz edip Anadolu’nun geçmişine ışık tutmuştur. 

Arkadaşları ile birlikte Sümer, Akad, Hitit dillerinde yazılmış olan on binlerce tableti temizledi, sınıflara ayırarak numaralandırdı.

Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler Bölümü Başkanı Prof. Kramer ile yaptıkları araştırmalar ve çalışmalar sonucunda Sümer Edebiyatına yeni konular kazandırarak eksik bilgileri topladı.

Ve alanıyla ilgili 30 eser yayınladı. 

Naşide Gözde Durmuş

Naşide Gözde Durmuş, 1985 yılında İzmir’de dünyaya geldi. 

Naşide Gözde Durmuş, biyoloji ve tıp alanında çığan açan çalışmalara imza attı. Kanserin erken teşhisi üzerine yaptığı çalışmalar ile adını duyurdu. MIT tarafından "tıpta çığır açan lider" olarak tanımlandı.

2015’te MIT Technology Review Dergisi’nin “35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi” içerisinde yer aldı. Bu listede biyoloji ve tıpta çığır açan 35 liderden biri oldu.

Özlem Türeci

İstanbul göçmeni bir Türk ailenin çocuğu olarak 6 Mart 1967 tarihinde Batı Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Siegen kentinde doğdu.

Koronavirüs aşısını geliştiren BionTech'i eşi Uğur Şahin ile birlikte kuran Özlem Türeci kanser aşısı ve tedavisi üzerine dünyanın sayılı araştırmalarını yürütmektedir.

Aynı zamanda eşi ile birlikte Almanya’da yaptığı kanser tedavisine ilişkin çalışmaları, bütün bilim camiasına ilham kaynağı oldu.

Özlem Türeci’nin yaşam özetinde Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı gibi birçok ödüle layık görüldüğü bilinmektedir.

Özlem Türeci dünyaca ünlü Forbes dergisinin "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" 2021 listesinde 48. sırada yer almıştır.

Burcu Özsoy Çiçek

Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek, 1976 yılında Gaziantep'te dünyaya gelmiştir. 

İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi’nde görev yapan Özsoy, Antarktika’ya giden ilk Türk kadın bilim insanıdır.

Araştırmaları Mars konulu uzay çalışmalarına da ışık tutuyor. 

Burcu Özsoy Çiçek, hala araştırmalarını İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde sürdürmeye devam etmektedir. 

Asuman Baytop

Asuman Baytop 27 Mart 1920 yılında İstanbul'da doğdu. 

Botanik araştırmalarıyla bilim dünyasına ve Türkiye florasına binlerce çeşit bitki örneği kazandırdı. Türkiye'nin en önemli botanikçileri ve ecza bilimcileri arasında gösterilmektedir.

Hayatı boyunca toplamda 250'den fazla bilimsel yayın, kitap, katalog, proje hazırlayan Baytop ayrıca ulusal ve uluslararası ödüllere layık görülen bilim insanı 2015'te 94 yaşındayken aramızdan ayrılmıştır.

Dilhan Eryurt

29 Kasım 1926’da İzmir'de doğdu.  

NASA’da görev alarak bu kurumdaki ilk Türk bilim insanı olmuştur. 

Çalışmalarına NASA'da devam eden Alastair G. W. Cameron ile Güneş tarihi üzerine araştırmalar yaptı. Bu dönemde Goddard Uzay Araştırma Ensitütüsü’ndeki görevi sırasında kurumda çalışan tek kadın astronomdu.

Güneş’in gittikçe parlaklık ve ısı kaybettiğini kanıtlayan ilk bilim insanı oldu, bu keşfi Apollo görevlerine de katkı sağladı.

Dilhan Eryurt, 2012 yılında Ankara’da yaşamını yitirdi.

Aslı Erdoğan

Aslı Erdoğan, 8 Mart 1967 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) görev yapan ilk Türkibilim insanlarından birisidir. 

Fizik alanındaki başarılı kariyerini doktora aşamasınayken, CERN’de görev almasına rağmen yarıda bırakan Erdoğan, sonrasına edebiyata profesyonel bir şekilde giriş yaptı. 

Edebiyat kariyerinde adını yazdığı öykü, roman ve denemeler ile duyurdu.