Osman Gazi

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi, 1258'de, Söğüt'te doğdu. Babası Ertuğrul Gazi, annesi Halime Hatun'dur. 1326'da Bursa'da vefat etti. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Hüküm Dönemi: 1299–1326 (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Ölüm Nedeni: Ertuğrul Gazi, gut hastalığı (damla hastalığı veya nikris hastalığı) nedeniyle hayatını kaybetmiştir. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Gut Hastalığı Nedir? (Kaynak: Liv Hospital, Memorial)

Gut hastalığı, vücutta ürik asit adı verilen maddenin birikmesiyle oluşan, özellikle eklemlerde ani ve şiddetli ağrılara neden olan bir tür iltihaplı romatizma hastalığıdır.

Vücut normalde ürik asidi idrar yoluyla dışarı atar. Ancak bazı kişilerde bu madde ya fazla üretilir ya da yeterince atılamaz. Bu durumda ürik asit kristalleri özellikle ayak başparmağı, diz ve ayak bileği gibi eklemlerde birikir. Bu birikim ani şişlik, kızarıklık, sıcaklık artışı ve dayanılmaz ağrılarla kendini gösterir.

Gut atakları genellikle geceleri aniden başlar. Kırmızı et, sakatat, deniz ürünleri, alkol ve şekerli içecekler gibi bazı gıdalar ürik asit seviyesini artırabilir. Bu nedenle beslenme düzeni hastalığın kontrolünde çok önemlidir.

Gut hastalığı günümüzde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Uygun ilaç kullanımı ve yaşam tarzı değişiklikleriyle atakların sıklığı ve şiddeti azaltılabilir.

Orhan Gazi

Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahı olan Orhan Gazi, 1281 yılında Söğüt'te doğdu. Babası Osman Gazi, annesi Mal (Malhun) Hatun'dur. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu) Bazı tarihçiler 1360 yılında 79 yaşındayken öldüğünü bildirirler ve diğerleri ise ölümünün 1362'de olduğunu belirtir.

Hüküm Dönemi: 1326–1359 (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Ölüm Nedeni: Türk Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne göre, Edirne'nin fethinden az sonra, yaşı oldukça ilerlemiş olan Orhan Gazi, Cemâziyelevvel 763'te (Mart 1362) Bursa'da vebadan dolayı hayatını kaybetti.

I. Murad (Birinci Murad)

Osmanlı İmparatorluğu'nun üçüncü padişahı olan I. Murad, 1326 yılında Bursa'da doğdu. Babası Orhan Gazi, annesi Bizans tekfurlarından Yar Hisar Tekfuru'nun kızı olan Nilüfer (doğum adı Holofira) Hatun'dur. 1389'da Kosova'da şehit oldu. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Hüküm Dönemi: 1359–1389 (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Ölüm Nedeni: 1382 yılından itibaren "Murad Hüdavendigâr" diye anılan Sultan Birinci Murad, Birinci Kosova Savaşı'ndan sonra savaş alanını gezerken, Sırp Asilzâdesi Milos Obraviç (Sırp Kralı Lazar'ın damadı) tarafından hançerlenerek 1389 yılında şehit oldu. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

I. Bayezid (Yıldırım Bayezid)

Osmanlı İmparatorluğu'nun dördüncü padişahı olan Yıldırım Bayezid 1360 yılında Edirne'de doğdu. Babası Murad Hüdavendigâr, annesi Gülçiçek Hatun'dur. Girdiği savaşlarda gösterdiği cesaretten ve hızlı hareket etmesinden dolayı ona ‘Yıldırım’ lakabı takılmıştı. Yıldırım Bayezid, 1402 yılında vefat etti. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu) Sultan Bayezid'in 1403 yılında vefat ettiğini iddia eden tarihçiler ve kaynaklar da mevcuttur.

Hüküm Dönemi: 1389-1402 (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Ölüm Nedeni: Yıldırım Bayezid, Timur’la yaptığı Ankara Savaşı’nda yenildi ve esir düştü. 13 yıl süren saltanatı sonunda esaretinin başlamasından 7 ay 12 gün sonra vefat etti. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu) Halil İnalcık, I. Bayezid'in intihar ettiğini aşağıdaki sözlerle anlatmıştır:

"Yıldırım Bayezid intihar etmiştir. Timur konuşmasında, gayet arkadaş gibi konuşuyor onunla, 'Şayet sen galip gelseydin beni ne yapardın?' diye soruyor. 'Seni demir bir kafese koyardım' diyor Bayezid. Bunu duyan Timur hemen emrediyor, demir kafes düzüyorlar ve Sultan Bayezid'i her gittiği yere demir kafes içinde götürüyorlar.

İşte bütün bu hareketler, bu mağrur Osmanlı sultanını intihara götürmüştür. İntihar, biliyorsunuz, İslam'da mezmundur, kabul edilemez, günahtır. Fakat bir halk hikâyesinde buluyoruz. Yüzüğün kaşında zehir varmış. Yıldırım o zehri içerek intihar etmiş."

İsa Çelebi - Fetret Devri (Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi)

Yıldırım Bayezid'in Ankara Savaşı'nın ardından geride bıraktığı oğullarından biridir. Ankara Savaşı'ndan sonra Balıkesir taraflarına gitmiş, Timur'un İzmir'de bulunduğu sırada Bursa'yı ele geçirmiştir.

Daha sonra kardeşi Musa Çelebi ile Bursa için mücadeleye girişmiş, bir süre üstünlük sağlasa da Mehmed Çelebi tarafından Ulubat'ta yapılan savaşta yenilgiye uğratılmış, İstanbul'a kaçmıştır. Ardından Bizans İmparatoru Manuel'in desteğiyle tekrar Bursa'yı almak üzere Anadolu'ya gönderilmiştir. Ancak başarılı olamayarak Kastamonu'daki İsfendiyar Bey'in yanına sığınmış, sonrasında Karaman-ili'ne çekilmiştir.

"Bu son teşebbüsünde de başarıya ulaşamayarak Karaman-ili'ne çekilen Îsâ Çelebi bir ara tekrar Osmanlı topraklarına girdiyse de Eskişehir'de Çelebi Mehmed'in adamları tarafından yakalanarak boğuldu (1405-1406). Cesedi Bursa'ya getirilip babasının türbesinin yanına defnedildi."

Ölüm Yeri: Eskişehir
Ölüm Şekli: Çelebi Mehmed’in adamları tarafından boğdurularak
Ölüm Tarihi: 1405-1406
Defin Yeri: Bursa, babası Yıldırım Bayezid'in türbesi

Osmanlı'da Fetret Devri: 11 Yıllık Taht Kavgası (Türk Tarih Kurumu)

Ankara Savaşı sonrası Osmanlı'da taht mücadelesi başladı. Şehzadeler birbirine karşı savaştı, 11 yıl süren Fetret Devri sonunda Mehmed Çelebi kazandı.

1402 yılında yapılan Ankara Savaşı, Osmanlı Devleti'ni siyasi bir krizin eşiğine getirdi. Timur’a karşı alınan yenilgi yalnızca Anadolu’daki Türk birliğini bozmakla kalmadı, aynı zamanda Osmanlı hanedanında büyük bir taht mücadelesini başlattı. Bu karışıklık dönemi tarihe "Fetret Devri" olarak geçti.

Şehzadeler Arasında Taht Kavgası Başladı

Yıldırım Bayezid'in ölümünün ardından oğulları birbirine rakip olarak farklı şehirlerde bağımsızlıklarını ilan etti. Süleyman Çelebi Edirne'de, İsa Çelebi Bursa'da, Mehmed Çelebi Amasya'da ve Musa Çelebi Balıkesir'de padişah olduğunu duyurdu. Her biri Osmanlı tahtını ele geçirmek için kendi bölgesinde güç kazanmaya başladı.

Mehmed Çelebi İttifak Kurdu, Kardeşlerini Saf Dışı Bıraktı

Mehmed Çelebi, önce Musa Çelebi ile iş birliği yaparak Bursa'daki İsa Çelebi'yi ortadan kaldırdı. Ardından, Süleyman Çelebi'yi saf dışı bırakmak amacıyla Musa Çelebi'yi Edirne üzerine gönderdi. Musa, Edirne'yi ele geçirdikten sonra Mehmed Çelebi'ye verdiği sözü tutmadı ve kendisini padişah ilan etti.

1413'te Fetret Devri Sona Erdi

Mehmed Çelebi, son rakibi Musa Çelebi'ye karşı da harekete geçti. 1413 yılında yapılan mücadelede Musa Çelebi'yi de etkisiz hâle getiren Mehmed Çelebi, Osmanlı Devleti'nde birliği yeniden sağladı. Bu zaferle birlikte Osmanlı'nın en uzun iç karışıklık dönemi olan Fetret Devri sona erdi ve Mehmed Çelebi tahta resmen geçti.

Süleyman Çelebi - Fetret Devri (Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi)

Ankara Savaşı'nın ardından veziriâzamı, yeniçeri ağası ve ailesiyle birlikte Bursa'ya gelmiş, oradan da Güzelcehisar'a (Anadoluhisarı) gitmiştir. Daha sonra Bizans İmparatoru Manuel ile anlaşıp Gelibolu'ya geçerek burada hükümdarlığını ilan etmiştir.

"Emîr Süleyman ise İstanbul'a kaçmak üzere yola çıktı. Düğüncü köyüne geldiği sırada kendisini takip eden Mûsâ Çelebi'nin adamları tarafından yakalanarak boğuldu (18 Mayıs 1410). Cenazesi Bursa'ya gönderilerek büyük babası I. Murad'ın yanına defnedildi."

Ölüm Yeri: Düğüncü Köyü
Ölüm Şekli: Musa Çelebi'nin adamları tarafından boğdurularak
Ölüm Tarihi: 18 Mayıs 1410
Defin Yeri: Bursa, büyükbabası I. Murad'ın türbesi

Musa Çelebi - Fetret Devri (Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi)

Ankara Savaşı sonrasında çeşitli dönemlerde Bursa, Kütahya, Karaman gibi bölgelerde bulunmuştur. Sonraki yıllarda Edirne'de hükümdarlığını ilan etmiş, İstanbul'u kuşatmış, ardından kardeşi Mehmed Çelebi ile Sofya yakınlarında yapılan savaşta mağlup olmuştur.

"Yanında bulunan az sayıdaki yeniçerilerle savaşa giren Mûsâ Çelebi büyük bir cesaretle çarpışmasına rağmen kuvvetleri dağıldı ve kendisi de yaralı olarak Eflak'a doğru kaçmak istedi. Ancak onu takip eden Bayezid Paşa, Mihaloğlu Yahşi Bey ve Burak Bey gibi emîrler tarafından yakalanarak Mehmed Çelebi'nin yanına götürüldü ve boğduruldu (5 Temmuz 1413). Naaşı Bursa'ya getirilip babasının türbesine defnedildi."

Ölüm Yeri: Eflak'a doğru kaçarken yakalanıp öldürülmüştür
Ölüm Şekli: Mehmed Çelebi tarafından boğdurularak
Ölüm Tarihi: 5 Temmuz 1413
Defin Yeri: Bursa, babası Yıldırım Bayezid'in türbesi

I. Mehmed (Çelebi Mehmed) - Fetret Devri

Osmanlı İmparatorluğu'nun beşinci padişahı olan I. Mehmed 1389 yılında Edirne'de doğdu. Babası Yıldırım Bayezid, annesi de Germiyanoğulları'ndan Devlet Hatun'dur. Fetret Devri'nden sonra Anadolu'daki beylikleri tekrar bir araya toplamayı başaran Sultan Çelebi Mehmed'e Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu gözüyle de bakılabilir. I. Mehmed, Fatih Sultan Mehmed'in dedesi olup, 1421 yılında Edirne'de vefat etti. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Hüküm Dönemi: 1413-1421 (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Ölüm Nedeni: Padişahlığı süresince bizzat yirmi dört savaşa katılan Çelebi Mehmed, bu savaşlarda kırka yakın yara aldı. Bu yaralar nedeniyle erken yaşta vefat ettiği söylenmektedir. Sultan Çelebi Mehmed 26 Mayıs 1421 de Edirne’de vefat etti. Ölüm haberi gizlendi. Osmanlı padişahları arasında ölümü gizlenen ilk padişah o oldu. Cenazesi Bursa’ya getirilerek Yeşil Türbe’ye defnedildi. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

II. Murad

Osmanlı İmparatorluğu'nun altıncı padişahı olan II. Murad 1402 yılında doğdu. Babası Çelebi Mehmed, annesi Dulkadiroğulları'ndan Süli Bey'in kızı Emine Hatun'dur. Kendisinin en büyük mutluluğu, Fatih Sultan Mehmed gibi eşine az rastlanacak bir insanın babası olmaktı. Avrupalılar, Sultan Murad'ın istediği takdirde bütün Avrupa'yı fethedebilecek bir kimse olduğunu kabul etmişlerdir. Çocukluğu Amasya’da geçen Sultan İkinci Murad, tahta çıktığında on dokuz yaşındaydı. II. Murad, 1451 yılında etti. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Hüküm Dönemi: 1421-1451 (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Ölüm Nedeni: Osmanlı Padişahı II. Murad, hayatının son dönemlerinde Bursa yakınlarında zühd ve ibadet dolu bir hayata çekilmişti. Ancak sağlık durumu zamanla kötüleşmiş ve hastalığı ağırlaşmıştır.

"O senenin kışında Murad'ın oğlu Mehmed'in Dulkadıroğlu Süleyman Bey'in kızı Sitti Hatun ile evlenmesi dolayısıyla Edirne'de muhteşem bir düğün yapıldı. Düğünün ardından II. Murad hastalanarak vefat etti (1 Muharrem 855 / 3 Şubat 1451). Öldüğünde kırk sekiz yaşındaydı."

II. Murad, kendi isteğiyle hazırlattığı vasiyetnamesinde de defnedilme şeklini şöyle açıklamıştır:

"Bursa'da merhum oğlum Ali yanındaki kabrin katında koyalar... Üzerime bir çâr dîvâr türbe yapalar, üstü açık ola ki üzerime yağmur yağa... Soyumdan sopumdan her kim ki ölecek olursa benim yanımda komayalar..." (Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi) Türbesinin üstünün açık olmasının sebebinin Allah'ın rahmeti ve bereketinin üstüne yağmasını istemesi olduğu söylenir.

II. Mehmed (Fatih Sultan Mehmed)

Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahı olan Fatih Sultan Mehmed, 29 Mart 1432'de, Edirne'de doğdu. Babası Sultan İkinci Murad, annesi Humâ Hatun'dur. Devrinin en büyük âlimlerinden çok iyi eğitim görmüştü; yedi yabancı dil bildiği söylenir. Hocalığını da yapmış olan Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmed'in en çok değer verdigi âlimlerden biridir. 20 yaşında Osmanlı Padişahı olan Sultan İkinci Mehmed, İstanbul'u fethedip 1100 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu'nu ortadan kaldırarak 'Fatih' unvanını aldı. Hz. Muhammed'in (SAV) Hadis-i Şerifinde müjdelediği İstanbul'un fethini gerçekleştiren büyük komutan olmayı da başaran Fatih Sultan Mehmed, yüksek yeteneği ve dehasıyla dost ve düşmanlarına gücünü kabul ettirmiş bir Türk hükümdarıydı. Fatih Sultan Mehmed, 1481 yılında ölümüne kadar hükümdarlık yaptı. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Hüküm Dönemi: 1451-1481 (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Ölüm Nedeni: Ortaçağ'ı kapatıp, Yeniçağ'ı açan cihan hükümdarı Fatih Sultan Mehmed, nikris hastalığından (gut hastalığı) dolayı 3 Mayıs 1481 günü, Maltepe'de vefat etti ve Fatih Camii'nin yanındaki Fatih Türbesi'ne defnedildi. Onun Roma'yı fethedeceği düşüncesiyle zehirlendiği de kaynaklarda yer almaktadır. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

II. Bayezid

Osmanlı İmparatorluğu'nun sekizinci padişahı olan Sultan İkinci Bayezid, 3 Aralık 1448’de, Dimetoka'da doğdu. Babası Fatih Sultan Mehmed, annesi Mükrime Hatun adında bir Türk kızıdır. II. Bayezid yedi yaşında iken, Hadim Ali Paşa nezaretinde Amasya valiliğine tayin edildi. Amasya, Selçuklular devrinden beri önemli bir ilim ve kültür merkeziydi. 24 Nisan 1512’de padişahlıktan ayrılmak zorunda kalan Sultan İkinci Bayezid, bir ay kadar daha yaşadı ve 26 Mayıs 1512’de vefat etti. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Hüküm Dönemi: 1481-1512 (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Ölüm Nedeni: II. Bayezid, 5 Rebîülevvel 918'de (21 Mayıs 1512) Çorlu yakınlarında Abalar köyünde vefat etti. "Tahttan feragat edip Dimetoka'ya giderken 'tahtırevana binen Bayezid günde 5-6 km. yol alabiliyordu.' Yolculuk sırasında fenalaşarak hayatını kaybetti."

Ölüm sebebi konusunda kesinlik olmamakla birlikte, "ölüm sebebi çok şüpheli olan Bayezid'in bazı yerli ve yabancı kaynaklardaki kayıtlara göre zehirlenmiş olabileceği ihtimali üzerinde durulmaktadır."

Cenazesi İstanbul'a getirilerek Beyazıt Camii'nin yanına defnedildi ve üzerine bir türbe yaptırıldı. (Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi)

I. Selim (Yavuz Sultan Selim)

Osmanlı İmparatorluğu'nun dokuzuncu padişahı olan Yavuz Sultan Selim, 10 Ekim 1470'de doğdu. Babası Sultan İkinci Bayezid, annesi Gülbahar Hatun'dur. Gülbahar Hatun, Dulkadiroğulları Beyliği'ndendir. Henüz şehzadeyken gerçekleştirdiği Kütayis Seferinde Kars, Erzurum ve Artvin illeri ile birçok yeri fethederek Osmanlı topraklarına kattı (1508). Buralarda yaşayan Gürcülerin hepsi Müslüman oldular.

Yavuz Sultan Selim, babasından devraldığı tatminkâr hazineyi ağzına kadar doldurdu. Hazinenin kapısını mühürledikten sonra, şöyle vasiyet etti: "Benim altınla doldurduğum hazineyi, torunlarımdan her kim doldurabilirse kendi mührü ile mühürlesin, aksi halde Hazine-i Hümayûn benim mührümle mühürlensin." Bu vasiyet tutuldu. O tarihten sonra gelen padişahların hiçbiri hazineyi dolduramadığından, hazinenin kapısı daima Yavuz'un mührüyle mühürlendi. 22 Eylül 1520'de vefat etti. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Yavuz Sultan Selim, 1517'de Mısır Seferi sonrası kutsal toprakları Osmanlı topraklarına kattı. 6 Temmuz 1517'de Kutsal Emanetler, Hicaz'dan İstanbul'a gönderildi. Bu emanetler arasında Hz. Muhammed'in (SAV) hırkası, dişi, sancağı ve kılıcı da bulunuyordu. Halifeliğin Ayasofya Camii'nde düzenlenen bir törenle devralındığına dair rivayetler 18. yüzyılda yazılmış yabancı kaynaklara dayansa da, bazı tarihçilere göre böyle bir merasim yapılmamıştı. Yavuz, "Kutsal beldelerin hakimi" yerine "Hadimü'l-Haremeyn" (Mekke ve Medine'nin hizmetkârı) unvanını tercih ederek tevazu göstermiştir. (Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi)

Hüküm Dönemi: 1512-1520 (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Ölüm Nedeni: 22 Eylül 1520'de, "Aslan Pençesi" denilen bir çıban yüzünden henüz elli yaşında iken vefat etti. Hayatının son dakikalarında Yasin-i Şerif okuyordu. Kanûnî Sultan Süleyman, Fatih Camii'nde babasının cenaze namazını kıldıktan sonra, onu Sultan Selim Camii avlusundaki türbeye defnettirdi. Tarihçiler, Yavuz Sultan Selim'i, sekiz yıla seksen yıllık iş sığdırmış büyük bir padişah olarak değerlendirdiler. (Kaynak: Türk Tarih Kurumu)

Kanuni Sultan Süleyman

Kanuni Sultan Süleyman, 1566'da Zigetvar Kuşatmasının son günü beyin kanamasından öldü.

II. Selim

II. Selim, 1574'te hamamda düşme sonucu göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü.

III. Murad

III. Murad, 17 Ocak 1595'te prostat kanserinden öldü.

III. Mehmed

III. Mehmed, 22 Aralık 1603'te kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

I. Mustafa

Osmanlı tarihinde tek 'Deli' padişahı olan Sultan Mustafa, 20 Ocak 1639'da bir sara nöbeti sırasında öldü.

II. Osman

II. Osman, Genç Osman Sadrazam Davud Paşa ve yanındakiler tarafından kementle boğularak, öldürüldü.

I. Mehmet

I .Mehmet (Mehmed Çelebi) 26 Mayıs 1421'de Edirne'de bir sürek avı sırasında at sırtında felç oldu, düştü ve yaralandı. Ölüm döşeğinde Veziriazam Amasyalı Beyazıd Paşa ve vezirleri İvaz Paşa ve Çandarlı İbrahim Paşa'yi çağırıp 'Tez oğlum Murat'ı getirin. Ben bu döşekten kalkamam. Murat gelmeden ölürsem fitne çıkar. Tedarik görün, ölümümü gizleyin.' vasiyetinde bulundu. En çok Selanik'te bulunan Düzmece Mustafa'dan çekinilerek, Amasya'da vali olan Murat'ın Bursa'ya ulaşmasına kadar 42 gün ölüm haberi gizlendi. Osmanlı Padişahları arasında ölümü gizlenen ilk padişah o oldu. Durumundan kuşkuya düşen ve ayaklanmaları güçlükle önlenen askerleri yatıştırmak için askere geçit yaptırılıp, bu sırada mumyalanmış cesedine kaftan giydirilip, başına sarık konulup pencere önüne oturtulduğu kollarının oynatıldığı rivayet edilir. II. Murat Bursa'ya gelip tahta çıkmasından sonra cenazesi Edirne'den Bursa'ya götürülerek Yeşil Türbe'ye defnedildi.

IV. Murad

IV. Murad'ın ölüm nedeni üzerine iki ayrı iddia var. Batılı kaynaklar sirozdan, Osmanlı kaynakları ise damla hastalığından öldüğünü iddia ediyor.

Sultan İbrahim

Sultan İbrahim'i yeniden tahta çıkarmak isteyenlerin sayısı artınca, Kösem Sultan ve devlet ileri gelenleri, 18 Ağustos 1648'te Sultan İbrahim'i boğdurttu.

IV. Mehmed

IV. Mehmed, yakalandığı zatürrenin ilerlemesi sonucu 6 Ocak 1693'te öldü.

II. Süleyman

II. Süleyman, 6 Şubat 1695'te böbrek yetmezliğinden öldü.

II. Mustafa

II. Mustafa, 1703'te bir isyan sonucu tahttan indirildi ve 29 Aralık 1703'te prostat kanserinden öldü.

III. Ahmed

III. Ahmed, şeker hastalığının vücudunda meydana getirdiği tahribatın sonucunda 24 Haziran 1736'da öldü.

I. Mahmud

I. Mahmud, 21 Yıl padişahlık yaptıktan sonra attan düşerek beyin kanaması geçirip öldü.

I. Abdülhamid

I. Abdülhamid, Anapa Kalesi'nin Rusların eline geçtiği haberini alınca beyin kanaması geçirdi ve 7 Nisan 1789'da hayatını kaybetti.

III. Selim

III. Selim, dördüncü Mustafa yanlıları tarafından 28 Temmuz 1808'de öldürüldü.

II. Mahmut

II. Mahmut, verem hastalığından kurtulamadı ve 1 Temmuz 1839 günü vefat etti.

Sultan Abdülmecid

Tanzimat Dönemini başlatan sultan Abdülmecid, 25 Haziran 1861'de babası II. Mahmud gibi veremden öldü.

V. Murad

V. Murad, şeker hastalığının vücudunda meydana getirdiği tahribatın sonucunda 29 Ağustos 1904'te öldü.

II. Abdülhamid

Osmanlı tarihinin en çok tartışılan padişahı olan II. Abdülhamid, 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nda yakalandığı zatürrenin ilerlemesi sonucu veremden öldü.

V. Mehmed Reşad

V. Mehmed Reşad, şeker hastalığının vücudunda meydana getirdiği tahribat sonucunda 3 Temmuz 1918'de öldü.

Vahdettin

Son Osmanlı padişahı olan Vahdettin, San-Remo'da 16 Mayıs 1926'da kalp krizinden öldü.

I. Ahmet

I. Ahmet yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında 27 yaşında vefat etti.

II. Selim

Girdiği depresyon sonucu 6 Şubat 1695 senesinde Edirne'de vefat etti.

III. Osman

58 yaşında geçirdiği felç sonucu vefat etti.

III. Mustafa

Devletin asıl gerileme devrini başlatan Rus Savaşı'nda üzüntüden hastalanmış ve vefat etmiştir.

IV. Mustafa

Bazı kimselerin II. Mahmud'u indirip, IV. Mustafa'yı tahta çıkarmayı tasarlamaları üzerine, ulemadan fetva alınarak öldürüldü.