Handan Işıksal

Tarihin en büyük komutanı olarak kabul edilen Timur'a, sağ ayağı aksak bir şekilde yürüdüğü için kendisine Farsça Timurlenk Türkçe olarak da Aksak Timur denilmekteydi. 

9 Nisan 1336'da bugünkü Özbekistan topraklarında bulunan Şehr-i-Sebz şehrinde doğmuş olan Orta Asya kökenli bir hükümdardır. Moğol İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra onun ardından gelen Timur İmparatorluğu'nu kurmuştur.

Bacağındaki aksaklık onun kariyerine engel olmamış aksine büyük başarılar elde etmiştir. Timur kendisini Orta Asya'da güçlü, büyük ve tanınan bir hükümdar olarak kabul ettirmiş ve zamanla geniş bir imparatorluk inşa etmiştir. 

Hepsi zaferle sonuçlanan 17 sefer düzenlemiştir. Bundan dolayı savaş kaybetmeyen nadir komutanlardan biri olmuştur. Fethettiği şehirleri yağmalaması ve nüfusunun büyük bir kısmını esir alması, onun acımasız bir lider olarak bilinmesine sebep oldu. 

Fetihleri ve savaşları sonucunda çok sayıda insanın öldüğü ve şehirlerin harabeye dönüştüğü bilinmektedir. İsfahan'da 70 bin kişiyi kılıçtan geçirerek kelleleri kule gibi yığmıştır. Bu nedenle ''Kellelerden kule yapan hükümdar'' olarak anılmaktadır. 

Timur'un düşüncesi Cengiz Han'ın ölümünden sonra parçalanan ve onun torunları tarafından kurulan Çağatay Hanlığı, İlhanlılar ve Altın Orda kalıntıları üzerinde Cengiz İmparatorluğunu tek bir siyasi çatı altında yeniden ayağa kaldırmaktı. Timur, hayatı boyunca Cengiz Han yasasına çok önem vermiştir.

Yönetimi sırasında imparatorluk aynı zamanda sanat ve kültürde de büyük bir gelişme yaşamıştır. Timur, tarihsel kaynaklarda hem barbar bir hükümdar olarak hem de sanat ve mimarlık alanında destekleyici bir lider olarak tasvir edilmiştir. 

Timur, 18 Şubat 1405 tarihinde Kazakistan'ın Otrar bölgesinde Çin'e sefere giderken hayatını kaybetti. Cenazesi Semerkant'ta bulunan Gur-e Amir'de defnedildi.