Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, gıda analiz sonuçlarına dair son günlerde dikkat çeken "1000'de 1" ifadesinin yanlış anlaşıldığını belirterek, "Bu ifade, ürünün içinde binde bir oranında kusur olduğu anlamına gelmiyor. Bu, cihazların algılayabileceği en düşük seviyeyi ifade ediyor" açıklamasını yaptı. 

Ankara’daki Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, kapılarını basın mensuplarına açarak, analiz süreçleri ve kullanılan teknolojiler hakkında bilgi verdi. Ürünlerin detaylı analizlerinin gerçekleştirildiği laboratuvarlarda, gıda güvenliği konusunda kritik kontroller yapılıyor. 

Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, yaptığı açıklamada, tarım ve gıda denetçileri tarafından alınan numunelerin, kabul sürecinde mühür, deformasyon, poşet durumu ve sıcaklık gibi kontrollerden geçirildikten sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda Kontrol Laboratuvar Sistemi’ne (GKLS) kaydedildiğini söyledi. 

Kaydedilen bu numunelerin barkod sistemi ile ilgili laboratuvar birimlerine yönlendirildiğini belirten Varlık, "Numuneler, laboratuvarda sorumlu personele havale edildikten sonra analizler başlar. Örneğin, yağ örneklerinde çözümleme işlemi yapılır ve ardından cihazlara verilerek ürünün uygun olup olmadığı test edilir" dedi. 

Eğer numune standartlara uygun değilse, analizlerin tekrarlandığını ifade eden Varlık, kesin sonucun ardından raporun il müdürlüğüne iletildiğini ve ilgili firmaya yedi gün içinde şahit ve itiraz hakkı tanındığını vurguladı. 

Numunenin itiraz edilmesi durumunda farklı bir laboratuvarda yeniden analiz yapıldığını belirten Varlık, "Eğer sonuç yine olumsuz çıkarsa, cezai işlemler il müdürlüğü tarafından yürütülür" şeklinde konuştu. 

Yurt Dışına da Hizmet Veren Laboratuvar 

Yusuf Varlık, 23 bin 500 metrekarelik alanda hizmet veren Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nın, Türkiye’nin en donanımlı laboratuvarlarından biri olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri paylaştı: 

Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 9'u Nükleer Enerjiden Küresel Elektrik İhtiyacının Yüzde 9'u Nükleer Enerjiden

"Sadece yurt içinde değil, Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, KKTC, Kuzey İrlanda ve Polonya gibi ülkeler için de analiz hizmeti sunuyoruz. Güvenlik seviyemiz oldukça yüksek. 185 kişilik ekibimiz en gelişmiş teknolojik cihazlarla analiz yapıyor. Avrupa'daki laboratuvarlarda kullanılan cihazların aynısı burada da bulunuyor, hatta bazı cihazlarımız daha üstün teknolojilere sahip." 

"1000'de 1"lik Hassasiyet Nedir? 

Son dönemde yapılan gıda analizlerinde sıkça karşılaşılan "1000'de 1" ifadesine de değinen Varlık, bu hassasiyet seviyesinin cihazların tespit edebileceği en düşük malzeme oranını gösterdiğini belirtti. 

"1000'de 1 hassasiyet, cihazın bir üründeki binde bir oranındaki bir maddeyi saptayabildiğini ifade eder. Ancak bu, ürünün içinde binde bir oranında bu madde var anlamına gelmez. Sadece cihazın algılayabileceği minimum düzeydir" diyen Varlık, bu durumun analiz raporlarına da yansıdığını söyledi. 

Laboratuvarın akredite olduğunu ve yurt içi ile yurt dışındaki yeterlilik testlerinde yüzde 100 başarı sağladıklarını da ekledi. 

Yılda Yaklaşık 1,4 Milyon Analiz Yapılıyor 

Laboratuvarın günlük ortalama 100-150 arası numune kabul ettiğini belirten Varlık, yılda yaklaşık 18-20 bin numunenin analiz edildiğini ve toplamda 1 milyon 400 bin analiz yapıldığını söyledi. Laboratuvar ortamının sürekli steril tutulduğunu belirten Varlık, personelin önlük, eldiven ve bone ile çalıştığını kaydetti. 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kritik dönemlerde denetimleri artırdığını belirten Varlık, 750 bin işletmenin her birinin yılda en az bir kez bu laboratuvarda ya da diğer laboratuvarlarda denetlendiğini ifade etti. 

Bal ve Zeytinyağı Denetimleri 

Bal denetimlerinde yaklaşık 14 farklı parametrenin analiz edildiğini söyleyen Varlık, zeytinyağında tohum yağı karışımı olup olmadığının da tespit edildiğini belirterek, "Zeytinyağında herhangi bir karışım olup olmadığını rahatlıkla tespit edebiliyoruz. Et ve et ürünlerinde ise yaklaşık 22 farklı türü analiz edebiliyoruz. Bazı ürünlerde yüzde 1 oranında hassasiyetle çalışıyoruz" dedi.

Kaynak: AA