Yaz mevsimi kapıda, sıcaklıklar arttıkça gıda zehirlenmesi vakaları da alarm vermeye başladı. Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, özellikle Salmonella bakterisinin sıcak havalarda hızla çoğaldığını ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. “Hijyen ve doğru pişirme hayati öneme sahip” uyarısında bulundu.

Zehirlenme Vakaları Artıyor

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte gıda zehirlenmesi vakalarında ciddi artış yaşanıyor. Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, bu dönemde özellikle Salmonella bakterisinin tehlikeli şekilde yayılabileceğine dikkat çekti.

Alver, halkı hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmeye ve özellikle tavuk gibi hayvansal ürünleri güvenilir yerlerden almaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakteri Bağırsağa Yerleşiyor

Salmonella bakterisinin mide asidik ortamına dayanıklı türleri, doğrudan ince bağırsağa geçerek hızla çoğalabiliyor. Bu yayılım sırasında bakteri; toksin salgılayarak bağışıklık sistemini çökertiyor, kana karışarak tüm vücuda yayılabiliyor.

En Sık Görülen Belirtiler

Dr. Alver’e göre Salmonelloz’un belirtileri şöyle:

  • Mide bulantısı
  • Ateş ve ishal
  • Kusma
  • Karın ağrısı ve şişkinlik
  • Halsizlik ve baş dönmesi

Bu semptomlar varsa hastaların vakit kaybetmeden hastaneye başvurmaları ve sıvı-elektrolit desteği almaları gerektiği vurgulandı.

Restoran Hijyeni Alarm Veriyor

Denetlenmeyen işletmelerde tavuk gibi ürünlerin kokmuş olmasına rağmen soslarla kamufle edildiği, bir gün öncesinden kalan ürünlerin tekrar kullanıldığı ve bu durumun da hastalıkları tetiklediği belirtildi.

Çocuklarda İçe Basma Neden Olur? Nasıl Geçer? Çocuklarda İçe Basma Neden Olur? Nasıl Geçer?

Alver, bu konuda denetimlerin sıklaştırılması ve işletmelere caydırıcı cezalar uygulanmasının şart olduğunu söyledi.

Tavuk Yemekten Korkmayın

Alver, vatandaşların tavuğu tamamen hayatından çıkarması yerine; ürünleri güvenilir, hijyenik yerlerden temin etmeleri gerektiğini söyledi. “Salmonelloz’u önlemenin yolu tüketimden değil, denetim ve hijyen eğitiminden geçer” dedi.

Kaynak: DHA