BETÜL DEMİR

Hastalık hastalığının en temel özelliği, herhangi bir hastalığı olmadığı halde kendinde hastalık belirtileri bularak bununla ilgili kaygı yaşaması ve bu durumdan korkmasıdır.

Tıbbi olarak “Hipokondriyazis” olarak bilinen hastalığın bir diğer adı ise Hastalık Kaygısı Bozukluğudur.

Hastalığın Belirtileri

Hastalık Hastalığına sahip olan kişiler, psikiyatri dışında yapılan muayenelerde ve testlerde herhangi bir hastalık belirtisine rastlanmadığı görülmüştür. Buna rağmen kişi başka doktorlara başvurmaya devam eder. Herhangi bir hastalık teşhisi konulmayan kişide kaygı ve stres düzeyi artmaya başlar. Depresif özellikler görülmeye başlar. Bunun üzerine kişide isteksizlik, yorgunluk ve iştah kaybı görülebilir. Bu yaşanan senaryo kişinin hastalık hastası olduğunun belirtilerindendir.

Detaylı olacak şekilde belirtiler maddeler halinde şöyle sıralanmaktadır.

·         Herhangi bir hastalıktan aşırı derecede korkma

·         Fiziksel bir belirtinin dahi ciddi bir hastalığı olduğuna inanma

·         Sürekli olarak hastane ve doktorları ziyaret etme isteği

İntihara Yol Açan Korkunç Hastalık Huntington Nedir? İntihara Yol Açan Korkunç Hastalık Huntington Nedir?

·         Sürekli olarak doktor değiştirme ve doktor beğenmeme

·         Takıntılı bir şekilde hastalıklarla ilgili araştırma yapma

·         Duygusal stres

·         Sürekli vücudu ve kalp ritmini kontrol etme isteği

·         Bir hastalığı gördükten ve okuduktan sonra aynı hastalığın kendinde de olduğunu düşünme

Hastalığın Nedenleri

Kişi üzerinde geçmişten gelen ya da aileden gelen bir travmanın etki gösterdiği görülmektedir. Aynı zamanda o anda bulunduğu dönem itibarıyla kötü bir zaman geçirmesi de bir neden olarak görülebilir. Kısacası hastalığın nedeni kişinin stresini bedenselleştirmesinden doğmaktadır diyebiliriz. Genellikle böyle kişiler titiz, dikkatli, ve şüphecilik gibi özellikler taşımaktadırlar.

Tedavi Yöntemleri

Genelde bu kişiler hastalıklarını tanımlayabilmek için çeşitli branştaki doktorlara başvururlar. Doktorlar, testleri gerçekleştirdikten sonra hastanın aslında hiçbir rahatsızlığının olmadığını saptarlar. Bunun üzerine kişiyi Psikiyatri servisine yönlendirirler.

Hastalık Hastalığı çok zor tedavi edilen bir rahatsızlıktır. Genellikle tedavilerini reddederler. Psikoterapi ile ilaç tedavisini aynı anda sürdürmek düzelme olasılığını arttırır. Hastanın iyileşme süreci boyunca doktor değiştirmemesi hastalığın geçmesine yardımcı olacaktır.

Kişinin hayatını düzene sokması, maddi durumunun iyi olması, aile ilişkilerinin düzenlenmesi vb. gibi faktörler tedavi sırasında iyileşmesine yardımcı olacak etkenlerdir. Tüm olanaklar aynı anda sağlandığı vakit kişilerin yaklaşık yüzde üçünde tedavinin başarılı olunduğu görülmüştür.

Editör: Betül Demir